Definicja niedzieli i święta - stanowisko PIP (GPP-87/364-4560-4-1/18/PE/RP)

Stanowisko Państwowej Inspekcji Pracy w sprawie definicji niedzieli i święta (GPP-87/364-4560-4-1/18/PE/RP)

Publikacja: 14.06.2018 03:00

Zgodnie z art. 6 ust. 1 ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele i święta oraz w niektóre inne dni, zakaz handlu oraz wykonywania czynności związanych z handlem, a także zakaz powierzania pracownikom lub zatrudnionym wykonywania pracy w handlu oraz wykonywania czynności związanych z handlem w placówkach handlowych w niedziele i święta – nie dotyczy przypadków zawartych w katalogu zamieszczonym w tym przepisie.

Oznacza to, że do przedsiębiorców objętych przepisami art. 6 ww. ustawy przepis art. 3 pkt 7 (zawierający definicję wykonywania pracy w handlu oraz wykonywania czynności związanych z handlem w niedziele i święta w placówkach handlowych) powinien mieć zastosowanie, co w konsekwencji oznacza, że w placówce handlowej takiego przedsiębiorcy w godzinach wskazanych w art. 3 pkt 7 w niedziele i święta dozwolone jest wykonywanie pracy w handlu oraz wykonywanie czynności związanych z handlem przez pracowników i zatrudnionych.

Teraz 4 zł za tydzień dostępu do rp.pl!

Kontynuuj czytanie tego artykułu w ramach subskrypcji rp.pl

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Łukasz Piebiak wraca do sądu. Afera hejterska nadal nierozliczona
Praca, Emerytury i renty
Czy każdy górnik może mieć górniczą emeryturę? Ważny wyrok SN
Prawo karne
Kłopoty żony Macieja Wąsika. "To represje"
Sądy i trybunały
Czy frankowicze doczekają się uchwały Sądu Najwyższego?
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Rośnie lawina skarg kasacyjnych do Naczelnego Sądu Administracyjnego