Młodociani pracownicy: 15-latek wykona lekkie prace

Grono pracowników młodocianych jest większe niż w latach poprzednich, bo granicę wieku obniżono z 16 do 15 lat. Takie osoby nie mogą jednak wykonywać każdej pracy.

Aktualizacja: 07.07.2019 14:57 Publikacja: 07.07.2019 02:00

Młodociani pracownicy: 15-latek wykona lekkie prace

Foto: Adobe Stock

Czas wakacyjny to dla niejednego pracodawcy okres żniw, dosłownie i w przenośni. Rolnictwo, budownictwo, ale też cały sektor HoReCa (ang. Hotel, Restaurant, Catering) przyspiesza prace w związku ze wzmożonym popytem na ich usługi i produkty. Pomysłem na braki kadrowe może być również sezonowe „dotrudnienie" młodocianych. Ich grono jest większe niż w latach poprzednich, co wynika ze zmiany definicji ustawowej pracownika młodocianego – może nim być osoba powyżej 15-tego (a nie 16-tego) roku życia do ukończenia lat 18-tu.

Czytaj także: Czy student może obyć praktyki w wakacje

Nie każde zadanie

Co do zasady, młodocianego można zatrudnić w dwóch przypadkach:

- w celu przygotowania zawodowego,

- przy wykonywaniu prac lekkich.

W pierwszym przypadku błędów jest zazwyczaj mniej. Praca w celu przygotowania zawodowego trwa bowiem zwykle cały rok i pracodawcy, którzy z niej korzystają, mają większą świadomość obostrzeń. Z kolei zatrudnianie młodocianych do prac lekkich w wakacje często wiąże się z błędami, a czasem – nadużyciami. Praktykują je bowiem przedsiębiorcy, którzy poza okresem urlopowym nie korzystają z takiej pomocy. Bywa, że w pośpiechu szukania dodatkowych rąk do pracy zapominają o dodatkowych ograniczeniach i obowiązkach względem małoletniego pracownika.

Otwarty katalog to nie dowolność

Katalog prac lekkich, które można powierzyć młodocianemu, jest otwarty. Nie oznacza to jednak, że jest dowolny. Pracodawcy często zapominają o dodatkowym wykazie prac zakazanych oraz o tym, że praca lekka to taka, która nie powoduje zagrożenia dla życia, zdrowia i rozwoju psychofizycznego pracownika.

Obserwując młodocianych przy letniej pracy można mieć wątpliwości, czy pracodawcy mają świadomość istnienia absolutnego zakazu powierzania tym pracownikom prac m.in. przy:

- rozkładaniu i składaniu ulicznych straganów z owocami, jeżeli wiąże się to z nadmiernym wysiłkiem fizycznym i wymuszoną pozycją ciała,

- serwowaniu napojów alkoholowych w restauracjach (nawet kieliszka wina w eleganckim hotelu), z uwagi na ustawowy zakaz pracy młodocianych przy sprzedaży i konsumpcji wyrobów alkoholowych,

- usługach remontowo-budowalnych, jeśli wiąże się to z narażeniem na szkodliwe działanie czynników chemicznych lub powoduje zagrożenia wypadkowe.

Zatem nie zawsze sama praca jest nieodpowiednia dla młodocianego, ale warunki, w jakiej miałby ją wykonywać.

Szczególne obostrzenia

Niezależnie od ograniczeń co do rodzajów prac powierzanych młodocianym, pracodawca musi pamiętać też o dodatkowych wymogach, ograniczeniach i różnicach w sposobie jej świadczenia względem pełnoletniego etatowca, w tym w zakresie czasu pracy, BHP, urlopów. Najważniejsze, a często zapominane, to:

- zakaz pracy w nocy i w nadgodzinach (pora nocna trwa od 22 do 6, a u młodocianego poniżej 16. roku życia – od 20 do 6) – zgodnie z informacją GIP z 2017 r., w ramach kontroli PIP stwierdził 62 przypadki naruszeń w tym zakresie,

- zapewnienie co najmniej 48-godzinnego odpoczynku tygodniowego obejmującego niedzielę – wykryto 34 przypadki naruszeń,

- zapewnienie 14-godzinnej dobowej przerwy w pracy – ujawniono 22 przypadki naruszeń.

Paulina Grotkowska senior associate w praktyce prawa pracy kancelarii Bird & Bird

Ani za ciepło, ani za wilgotno

Młodociany nie może pracować w pomieszczeniach, w których temperatura powietrza jest wyższa niż 30 stopni Celsjusza, a wilgotność względna powietrza przekracza 65 proc. Przy letnich anomaliach pogodowych takie warunki istnieją w niejednym nieklimatyzowanym pomieszczeniu, szczególnie w piekarniach i kawiarniach oferujących wypiekane na miejscu przysmaki. Nie oznacza to, że młodociany w ogóle nie może tam pracować, lecz na pewno powinien unikać prac przy obsłudze pieców.

Czas wakacyjny to dla niejednego pracodawcy okres żniw, dosłownie i w przenośni. Rolnictwo, budownictwo, ale też cały sektor HoReCa (ang. Hotel, Restaurant, Catering) przyspiesza prace w związku ze wzmożonym popytem na ich usługi i produkty. Pomysłem na braki kadrowe może być również sezonowe „dotrudnienie" młodocianych. Ich grono jest większe niż w latach poprzednich, co wynika ze zmiany definicji ustawowej pracownika młodocianego – może nim być osoba powyżej 15-tego (a nie 16-tego) roku życia do ukończenia lat 18-tu.

Pozostało 85% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Nieruchomości
Trybunał: nabyli działkę bez zgody ministra, umowa nieważna
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Praca, Emerytury i renty
Czy każdy górnik może mieć górniczą emeryturę? Ważny wyrok SN
Prawo karne
Kłopoty żony Macieja Wąsika. "To represje"
Sądy i trybunały
Czy frankowicze doczekają się uchwały Sądu Najwyższego?
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Sądy i trybunały
Łukasz Piebiak wraca do sądu. Afera hejterska nadal nierozliczona