Nowe obowiązki dla producentów żywności od 2 kwietnia 2021 r.

Od 2 kwietnia 2021 r. zawartość sztucznych tłuszczów trans w produkcie nie może przekroczyć 2 proc.

Aktualizacja: 24.04.2021 11:59 Publikacja: 24.04.2021 00:01

Nowe obowiązki dla producentów żywności od 2 kwietnia 2021 r.

Foto: Adobe Stock

Obowiązujące od 2 kwietnia 2021 r. ograniczenia, dotyczące wprowadzania do obrotu produktów spożywczych zawierających tzw. przemysłowe tłuszcze trans wprowadziło unijne rozporządzenie z 24 kwietnia 2019 r. nr 2019/649) . Zawartość tłuszczów trans nie będzie mogła przekraczać 2g na 100g produktu. Rozporządzenie nie dotyczy kwasów tłuszczowych naturalnie występujących w żywności, np. w mięsie lub nabiale.

Czym są tłuszcze trans?

Pozostało 89% artykułu

Teraz 4 zł za tydzień dostępu do rp.pl!

Kontynuuj czytanie tego artykułu w ramach subskrypcji rp.pl

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Spadki i darowizny
Poświadczenie nabycia spadku u notariusza: koszty i zalety
Prawo w Firmie
Trudny państwowy egzamin zakończony. Zdało tylko 6 osób
Podatki
Składka zdrowotna na ryczałcie bez ograniczeń. Rząd zdradza szczegóły
Ustrój i kompetencje
Kiedy można wyłączyć grunty z produkcji rolnej
Sądy i trybunały
Reforma TK w Sejmie. Możliwe zmiany w planie Bodnara