Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu potwierdził stanowisko podatnika w zakresie opodatkowania VAT usług kateringowych i gastronomicznych. W wydanej interpretacji wyjaśnił, że preferencyjna 8-proc. stawka VAT ma zastosowanie tylko do usług kateringowych. Jeżeli firma kateringowa sprzedaje z tymi usługami kawę i herbatę (z dodatkami), napoje bezalkoholowe gazowane oraz wody mineralne, to musi zastosować podstawową 23-proc. stawkę podatku. Taką sprzedaż należy wykazać w osobnej pozycji.

W ocenie IS niedopuszczalne jest wystawianie faktury tylko na usługę kateringową ze stawką VAT 8 proc. i traktowanie jej jako całości bez wyszczególnienia sprzedawanych napojów (kawa, herbata, napoje gazowane). W interpretacji podkreślono, że w wypadku podatnika nie jest możliwe połączenie poszczególnych usług czy towarów w celu traktowania takiego świadczenia jako jednolitej transakcji, opodatkowanej preferencyjną stawką VAT.

Ustawodawca jednoznacznie wyłączył możliwość zastosowania obniżonej stawki do sprzedaży napojów.

Na gruncie obowiązujących przepisów mamy bowiem do czynienia z dwoma odrębnymi przedmiotami transakcji: usługą kateringową, gastronomiczną, opodatkowaną preferencyjną stawką podatku oraz dostawą towaru, tj. kawy, herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych i wody mineralnej, podlegającą opodatkowaniu stawką podstawową (interpretacja z 17 maja 2011 r.).

numer interpretacji ILPP2/443-560/ 11-2/MR

Czytaj również:

Sok ze stawką 5 czy 8 proc.?

Kiedy sprzedaż a kiedy usługa gastronomiczna

Autopromocja
CFO Strategy & Innovation Summit 2021

To już IV edycja kongresu dla liderów świata finansów

WEŹ UDZIAŁ

Jaka stawka dla gastronomii?

Katering: problemy z odliczaniem VAT

Zobacz serwisy:

Odliczenie VAT » Usługi gastronomiczne, noclegowe i kateringowe

Stawki VAT