Tak wynika z interpretacji Izby Skarbowej w Katowicach z 27 lipca 2015 r. (IBPB-2-2/4511-506/15/MMa).
Wnioskodawcą jest spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, która w ramach swojej działalności w pełni i dobrowolnie finansuje posiłki (obiady, kolacje) dla pracowników niezwiązane ze spotkaniami biznesowymi. Pokrycie tych kosztów odbywa się na podstawie faktur, rachunków lub paragonów, przy czym pracodawca nie ma możliwości wskazania kosztu faktycznie spożytego posiłku przez konkretnego pracownika. Zapewnia bowiem katering wykupiony dla wszystkich lub części pracowników bez możliwości wskazania, czy pracownik faktycznie skorzystał z posiłku. Wyżywienie przeznaczone jest dla wszystkich lub części pracowników, co uniemożliwia ustalenie każdego spożytego indywidualnie przez zatrudnionych posiłku. Dlatego spółka nalicza wartość tych świadczeń proporcjonalnie, uważając, że stanowią one przychód pracownika opodatkowany podatkiem dochodowym od osób fizycznych.
Wnioskodawca zadał pytanie, czy koszt finansowanych przez niego posiłków niezwiązanych ze spotkaniami biznesowymi stanowi przychód pracownika w rozumieniu art. 12 ust. 1 ustawy o PIT.
Organ podatkowy uznał stanowisko spółki za nieprawidłowe. Izba argumentowała, że przy ocenie, czy pokrycie kosztów posiłków dla pracowników przez pracodawcę oznacza powstanie u nich przychodu ze stosunku pracy w rozumieniu ustawy o PIT, należy mieć na uwadze wyrok Trybunału Konstytucyjnego z 8 lipca 2014 r., K 7/13 (opublikowany w DzU z 2014 r., poz. 947). Zgodnie z nim za przychód pracownika mogą być uznane świadczenia, które:
- zostały spełnione za zgodą pracownika (pracownik skorzystał z nich w pełni dobrowolnie),