Posiłki dla pracownika w kosztach pracodawcy

Pracodawca fundujący pracownikom posiłki może zaliczyć wydatki do kosztów uzyskania przychodów.

Publikacja: 13.10.2023 02:00

Posiłki dla pracownika w kosztach pracodawcy

Foto: Adobe Stock

Dzięki pozapłacowym dodatkom pracownik czuje się szczęśliwy i spełniony, co zwiększa jego wydajność i przekłada się na przychody. Ten argument przekonał fiskusa, który zgodził się na rozliczenie w podatkowych kosztach dofinansowania do posiłków.

O interpretację wystąpiła spółka zajmująca się produkcją szkła gospodarczego. Dla swoich pracowników zamawia jedzenie w formie cateringu. Każdemu dopłaca do posiłków (które przysługują od poniedziałku do piątku) 8 zł dziennie. Jeśli pracownik zamawia droższe dania musi dopłacić nadwyżkę. Catering jest dobrowolny, ten kto chce skorzystać z dofinansowania musi wypełnić deklarację przystąpienia do programu. Dopłaty są pokrywane ze środków obrotowych.

Pozostało 84% artykułu

Treść dostępna jest dla naszych prenumeratorów!

Kontynuuj czytanie tego artykułu w ramach e-prenumeraty Rzeczpospolitej. Korzystaj z nieograniczonego dostępu i czytaj swoje ulubione treści w serwisie rp.pl i e-wydaniu.

Nieruchomości
Jak kwestionować niezgodne z prawem plany inwestycyjne sąsiada? Odpowiadamy
Praca, Emerytury i renty
Krem z filtrem, walizka i autoresponder – co o urlopie powinien wiedzieć pracownik
Podatki
Wykup samochodu z leasingu – skutki w PIT i VAT
Nieruchomości
Większe odległości od działki sąsiada. Jakie zmiany się szykują
Materiał Promocyjny
Mała Księgowość: sprawdzone rozwiązanie dla małych i średnich przedsiębiorców
Nieruchomości
Wywłaszczenia pod inwestycje infrastrukturalne. Jakie mamy prawa?