Tak wynika z interpretacji indywidualnej Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 3 lipca 2017 r. (0111-KDIB2-3.4010.20.2017.1.AB).
Podatnik prowadzi działalność w zakresie wynajmu podnośników, ich sprzedaży oraz usług serwisowych i szkoleniowych. Wśród ponoszonych przez spółkę kosztów są również wydatki na usługi gastronomiczne (cateringowe) w związku z organizowanymi spotkaniami wewnętrznymi. Zakupione usługi gastronomiczne (cateringowe) obejmują dostawę obiadów, kolacji, kanapek, kaw, herbat oraz innych napojów bezalkoholowych. Spotkania, na których serwowane są posiłki, mają charakter wewnętrznych konsultacji, roboczych narad pracowników (m.in. działów sprzedaży, serwisu i wynajmu), w szczególności są to:
- spotkania zarówno z pracownikami zatrudnionymi na podstawie umów o pracę, jak i osób współpracujących ze spółką na podstawie umów o świadczenie usług, których celem jest ustalenie jednolitego sposobu działania w kontekście realizacji polityki sprzedażowej;
- spotkania robocze członków zarządu spółki lub całej kadry kierowniczej mające na celu podejmowanie optymalnych decyzji zarządczych.
Wydatki udokumentowane są fakturami. Spółka nie ma możliwości ustalenia, która z osób uczestniczących w spotkaniu skorzystała z oferowanych posiłków i w jakiej ilości.