19 września 2018 r. weszła w życie ustawa z 20 lipca 2018 r. o zmianie ustawy o podatku akcyzowym oraz ustawy – Prawo celne. Nowelizacja ta wprowadziła wiele zmian w przepisach ustawy o podatku akcyzowym. Jak wynika z uzasadnienia do zmian, głównym celem ich wprowadzenia było ułatwienie i uproszczenie prowadzenia działalności gospodarczej związanej z wyrobami akcyzowymi poprzez zmniejszenie obciążeń administracyjnych dla przedsiębiorców, ograniczenie ponoszonych przez nich kosztów oraz czasochłonności obsługi przedsiębiorców przez organy podatkowe.
Czytaj także: Akcyza: zmiana w opodatkowaniu ubytków w produkcji wina i piwa
W ramach cyklu artykułów o zmianach wprowadzonych do ustawy o podatku akcyzowym przedstawimy te najważniejsze oraz wskażemy czy i w jakim zakresie przewidują one uproszczenia i ułatwienia dla przedsiębiorców. W niniejszym artykule zajmiemy się ubytkami wyrobów akcyzowych.
Zmiana definicji i jej konsekwencje
Ubytki wyrobów akcyzowych podlegają opodatkowaniu. Dlatego definicja pojęcia „ubytki wyrobów akcyzowych" jest istotna dla określenia jakie straty i których wyrobów uznawane są za ubytki podlegające opodatkowaniu. Definicja określa również w ramach jakich czynności powstające straty wyrobów akcyzowych można uznać za ubytki podlegające opodatkowaniu.
Po nowelizacji za ubytki wyrobów akcyzowych nie są już uznawane straty powstałe podczas produkcji piwa, wina, napojów fermentowanych i wyrobów pośrednich. W efekcie, straty powstałe podczas produkcji tych wyrobów nie podlegają opodatkowaniu akcyzą. Taka konstrukcja wpisuje się w już istniejące i funkcjonujące rozwiązania stosowane wobec wyrobów energetycznych i wyrobów węglowych.