Zgodnie z kodeksem pracy, niektórzy pracodawcy są zobowiązani do nieodpłatnego zapewniania swoim pracownikom odpowiednich posiłków profilaktycznych pod warunkiem wykonywania przez nich pracy w warunkach szczególnie uciążliwych.
Czytaj także: Obiad w formie otwartego bufetu pozwoli uniknąć PIT u pracownika - interpretacja podatkowa
Doprecyzowaniem tej regulacji jest rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie posiłków profilaktycznych i napojów. Zgodnie z jego treścią, posiłki profilaktyczne wydawane przez pracodawców powinny zawierać określone proporcje składników odżywczych i daną wartość kaloryczną. Rozporządzenie wskazuje też, że pracodawcy powinni wydawać posiłki w czasie regulaminowych przerw w pracy – w zasadzie po 3-4 godzinach pracy.
Alternatywne drogi
Mając jednak świadomość, że nie każdy pracodawca dysponuje odpowiednim zapleczem gastronomicznym umożliwiającym przygotowanie posiłków, a także że charakter zadań wykonywanych przez niektórych pracowników wyjątkowo utrudniałby wydawanie im posiłków o określonych porach, rozporządzenie dopuszcza alternatywne drogi wypełnienia tego obowiązku. Pracodawcy mają bowiem możliwość zapewnienia swoim pracownikom korzystania z takich posiłków w punktach gastronomicznych w czasie pracy lub umożliwienia im przyrządzania posiłków we własnym zakresie z dostarczonych produktów.
Swoistą odpowiedzią na te regulacje jest art. 21 ust. 1 pkt 11b ustawy o PIT, zgodnie z którym „wolna od podatku dochodowego jest wartość otrzymanych przez pracownika od pracodawcy bonów, talonów, kuponów lub innych dowodów uprawniających do uzyskania na ich podstawie posiłków, artykułów spożywczych lub napojów bezalkoholowych, w przypadku gdy pracodawca, mimo ciążącego na nim obowiązku wynikającego z przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy, nie ma możliwości wydania pracownikom posiłków, artykułów spożywczych lub napojów bezalkoholowych".