W najnowszej niemieckiej edycji przewodnika kulinarnego Michelin, wśród nowych restauracji nagrodzonych prestiżowymi gwiazdkami znalazła się jedna, która po raz pierwszy otrzymała trzy gwiazdki Michelin. Schwarzwaldstube nie jest jednak zupełnym nowicjuszem na niemieckiej scenie kulinarnej – to nowe wcielenie lokalu działającego w historycznym hotelu Traube Tonbach, który spłonął na początku ubiegłego roku. Pożar spowodował straty w wysokości miliona dolarów, ale właściciele nie poddali się i stworzyli tymczasowy lokal, w którym razem z zespołem pracuje dotychczasowy szef kuchni Torsten Michel. Jego interpretacja kuchni francuskie zachwyciła inspektorów przewodnika Michelin.

Gwiazdka Michelin dla restauracji na wyspie Uznam

Dwiema gwiazdkami nagrodzono trzy nowe restauracje, z kolei aż 25 nowych lokali otrzymało swoją pierwszą gwiazdkę. Wśród nich znalazła się m.in. restauracja Kulmeck by Tom Wickboldt, działająca w miasteczku Heringsdorf na wyspie Uznam. Położona na polsko-niemieckim pograniczu wyspa nie po raz pierwszy została doceniona przez inspektorów Michelin – to jeden z niedocenionych, a zarazem położonych bardzo blisko Polski, regionów kulinarnych, które warto odwiedzić, jeśli chcemy spróbować europejskiej kuchni na najwyższym poziomie bez przemierzania tysięcy kilometrów.

Oprócz Kulmeck w Heringsdorfie na wyspie Uznam działa też inna wyróżniona przez przewodnik restauracja – The O’Room, również prowadzona przez Toma Wickboldta. Wyróżnienie Bib Gourmand, przyznawane restauracjom mogącym pochwalić się relacją wysokiej jakości z przystępnymi cenami, otrzymał też Kaisers Eck, a symbolem talerza za kuchnię wysokiej jakości nagrodzono restaurację Berenstein. Całkiem niezły wynik zważywszy na to, że Heringsdorf jest zamieszkiwany przez mniej niż 10 tysięcy osób.

Czytaj też: Przemysław Klima, szef kuchni restauracji Bottiglieria 1881: „Druga gwiazdka Michelin? Jest w zasięgu”

Niemiecka edycja przewodnika pokazuje również rosnące znaczenie kuchni zrównoważonej ekologicznie. O ile gwiazdki za kuchnię przyznano 29 restauracjom w całym kraju, o tyle w przypadku lokali nagrodzonych Zieloną Gwiazdką, otrzymywaną m.in. za wykorzystanie własnych upraw, organiczną produkcję składników czy odpowiedzialne gospodarowanie odpadami liczba ta wyniosła aż 35. Łącznie za swoje ekologiczne starania zostały docenione 53 restauracje, co pokazuje, że zielony trend wśród restauratorów umacnia się z roku na rok.