„Szef roku”: były koszykarz z Konga z 3 gwiazdkami Michelin

Urodzony w Republice Konga Alexandre Mazzia od lat uznawany jest za jednego z najbardziej obiecujących szefów kuchni we Francji. Jego kariera daleka jest od schematów, ale przyznane właśnie trzy gwiazdki Michelin to potwierdzenie jego talentu.

Publikacja: 20.01.2021 11:45

„Szef roku”: były koszykarz z Konga z 3 gwiazdkami Michelin

Foto: Facebook/Alexandre Mazzia

Kulinarny przewodnik Michelin kontynuuje przyznawanie wyróżnień w wyjątkowych warunkach pandemii – tym razem przyszła pora na Francję. Organizatorom zależy na ustabilizowaniu rynku, dlatego zapowiedziano, że w najbliższych miesiącach trzech gwiazdek, najwyższego kulinarnego wyróżnienia, nie straci żadna restauracja uhonorowana nimi w poprzedniej edycji, za wyjątkiem lokali, które zostały zamknięte lub całkowicie zmieniły formułę działania. Do grona szefów kuchni wyróżnionych trzema gwiazdkami dołączył w tym roku Alexandre Mazzia, francuski szef kuchni, były koszykarz, człowiek nieszablonowy,  o niezwykłej biografii.

Czytaj też: Przemysław Klima, szef kuchni krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881: „Druga gwiazdka Michelin? Jest w zasięgu”

Urodzony w Republice Konga 44-letni Mazzia to jeden z najbardziej obiecujących francuskich szefów kuchni – a przyznane właśnie trzy gwiazdki Michelin są kolejnym tego potwierdzeniem. 10 lat temu został uznany za młody talent przez autorów przewodnika Gault & Millau. W 2017 roku przewidywania inspektorów zostały potwierdzony, a Mazzia otrzymał od Gault&Millau wyróżnienie „szefa roku”. Restauracja Mazzi w Marsylii, AM, budziła sensację tuż po starcie w 2014 roku, popularnością cieszą się też inne jego lokale, jak  restauracja Le Mess czy bistro Pointe Noire.

Mazzia kuchnią fascynował się od dzieciństwa, w czym – jak sam wspomina – pomogły spacery z matką oraz zapachy skorupiaków i ryb z portu, obok którego mieszkał. Pasję dodatkowo rozbudziła wizyta w paryskiej restauracji Joela Robuchona, jednak już po tym, jak sam Mazzia w wieku 14 lat przeprowadził się do Paryża, zdecydował się na zupełnie inną ścieżkę kariery i przez kilka lat zawodowo uprawiał sport, grając we francuskiej lidze koszykówki.

Restauracja AM została wyróżniona przez przewodnik Michelin za wyjątkowe podejście do ryb i owoców morza, a także za wyczuwalne wpływy kuchni afrykańskiej, ale Mazzia w ostatnich miesiącach nie ograniczał się do fine diningu. W uzasadnieniu do przyznania trzeciej gwiazdki autorzy przewodnika Michelin zwrócili również uwagę na „kulinarne perełki”, które szef Mazzia serwował ze swojego food trucka. Podobnie jak w przypadku kopenhaskiej restauracji Nomy i jej burgerowni, Michel (jak nazywa się nowy punkt prowadzony przez Alexandre Mazzię) oferuje dania w dość przystępnych cenach. Za przygotowane przez jego zespół kosze z jedzeniem na wynos trzeba zapłacić jedynie 24 euro.

Kulinarna potęga: restauracje z gwiazdkami Michelin we Francji

Francja pozostaje kulinarną potęgą i tegoroczne nagrody są tego potwierdzeniem: w edycji przewodnika Michelin na 2021 rok znalazło się aż 638 lokali, z czego 57 to nowe restauracje, nie ujęte we wcześniejszych zestawieniach. Na liście jest:

  • 2093 restauracje wyróżnione „talerzem Michelin”, który oznacza smaczne posiłki przyrządzane z jakościowych składników
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?