fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Sadownik wyprodukuje 100 hektolitrów wina

Fotorzepa, Kuba Kamiński Kub Kuba Kamiński
Dzięki nowym przepisom do konsumentów trafią cydr z własnego sadu i miód pitny z własnej pasieki
– Dziś sadownik, jeśli chce produkować wino ze swoich owoców, musi sprostać tym samym rygorom technologiczno-produkcyjnym co duży producent. To się zmieni. Naszym celem jest wykorzystanie nadwyżek owoców na rynku – mówi Krzysztof Potocki, naczelnik Wydziału Wyrobów Winiarskich i Spirytusowych w Ministerstwie Rolnictwa. – Przy małej produkcji wina bariery biurokratyczne należy likwidować.Projekt ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, który zakłada powrót markowych win owocowych po 50-letniej ich nieobecności na rynku, jest już po konsultacjach społecznych. Ich wynik stał się podstawą stworzenia nowej wersji projektu.– W czasie konsultacji wiele organizacji społecznych prosiło o podniesienie limitu produkcji wina markowego, cydru, perry i miodu. Zgodziliśmy się z propozycją. [b]W myśl nowych rozwiązań sadownik będzie mógł produkować w skali roku do 5 tys. litrów markowego wina lub do 10 tys. litrów cydru albo perry, a nie tylko 750 litrów...
Źródło: Rzeczpospolita
REKLAMA
REKLAMA

WIDEO KOMENTARZ

REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA