Biznes

Agros Nova sprzedaje Sorellę

Taśma produkcyjna dżemy w zakładach Agros Nova
Fotorzepa, Marian Zubrzycki
Właściciel Łowicza i Fortuny szuka chętnych na markę dżemów produkowaną w Kotlinie. Ofercie zamierzają przyjrzeć się Makarony Polskie i Mispol
– Zgodnie z decyzją Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów mamy niemal rok, aby sprzedać sorellę – mówi „Rz“ Joanna Bancerowska, rzecznik Agros Nova. Spółka musi pozbyć się znaku towarowego kupionego od Orka Food razem z firmą Kotlin w 2008 r., ponieważ już przed transakcją była zdecydowanym liderem rynku dżemów wartym ok. 200 mln zł.
Oprócz znaku towarowego i receptur spółka chce sprzedać także dwie linie produkcyjne. Agros Nova nie zdradza ceny. W branży mówi się, że Sorella może być warta ok. 5 mln zł. – Zdajemy sobie sprawę, że z jednej strony nie jest to dobry moment na sprzedaż aktywów, z drugiej jednak Sorella zajmuje drugie miejsce na rynku dżemów – mówi Bancerowska. Udziały wystawionej na sprzedaż marki wynoszą 9 procent. Sorelli nie chce kupić giełdowy producent słodyczy i przypraw Jutrzenka, która próbowała przejąć Kotlin. Nie wiadomo, czy marką zainteresowany jest Stovit, trzeci gracz na rynku dżemów. Dzisiaj odmówił „Rz“ komentarza w tej sprawie.
Jak ustaliliśmy ofercie Agros Nova zamierzają przyjrzeć się natomiast notowane na GPW Mispol i Makarony Polskie. Obie produkują dżemy i nie wykluczają przejęć. Marek Jutkiewicz, główny udziałowiec Mispolu powiedział nam, że spółka ta „jest potencjalnie zainteresowana“ sorellą. Jest jednak za wcześnie, aby stwierdzić czy złoży na nią ofertę. Agros Nova zaczęła restrukturyzować Kotlin, który w poprzednich latach przynosił straty. Utworzyła spółkę Kotlin Dystrybucję która zajmuje się marketingiem i dystrybucją marek: Kotlin, Sorella i Elbro. Natomiast w najbliższych tygodniach zwolni także 60 z ok. 170 pracowników. Zgodnie z porozumieniem zawartym ze związkami zawodowymi Kotlin będzie produkował do kwietnia 2010 r. – Nie podjęliśmy jeszcze ostatecznej decyzji, czy po tym terminie przeniesiemy pozostałą produkcję do naszych innych zakładów – wyjaśnia Joanna Bancerowska. Zgodnie z decyzją UOKiK, Agros Nova może nadal produkować m.in. mrożonki Elbro oraz ketchupy i dania gotowe Kotlin. — Aktualny na dziś plan minimum to pozostawienie w Kotlinie przetwórstwa sezonowego warzyw oraz magazynu półfabrykatów. Kontynuowana, a nawet poszerzana, będzie dotychczasowa współpraca w zakresie kontraktacji i skupu surowców z dwiema lokalnymi grupami producenckimi, które zrzeszają ok. 300 plantatorów — dodaje Joanna Bancerowska.
Źródło: Rzeczpospolita

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL