• 20.07.2018

Norweskie łososie przetwarzane w Polsce

Najpierw był dorsz bałtycki, ale przysłowiowym strzałem w dziesiątkę okazał się dopiero norweski łosoś.Choć Morpol swoją siedzibę ma w Szczecinie, to produkcja odbywa się w Duninowie koło Ustki. Tutaj mieszczą się zakłady przetwórstwa ryb - głównie łososia norweskiego. Stąd też ryba w kilkudziesięciu postaciach wędruje na stoły Europy Zachodniej, a nawet Japonii i Stanów Zjednoczonych.- Obecnie wyroby Morpolu można spotkać na półkach takich sieci handlowych jak Lidl, Aldi, Rewe, Netto w Niemczech, Austrii, Belgii i Holandii, a także we Włoszech, Danii, Szwecji, w USA i Japonii - mówi Tomasz Saładziak, dyrektor finansowy firmy.Wraz z ekspansją geograficzną rośnie sprzedaż. W 2005 roku jej wartość wyniosła 422 milionów złotych, w 2006 roku było to już 591 milionów złotych. Rosną też zyski - z 31 milionów złotych w 2005 roku do 42 milionów złotych w 2006 r.- W tym roku grupa planuje uzyskać przychody na poziomie około miliarda złotych i zysk...
Źródło: Rzeczpospolita

WIDEO KOMENTARZ

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL