fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Będą niższe wymagania dla produktów regionalnych

Fotorzepa, Pio Piotr Guzik
Producenci oscypków i bryndzy podhalańskiej będą mieli mniej obowiązków higienicznych
Łagodniejsze wymogi sanitarne dla naszych produktów regionalnych z Podhala (oraz dla czekającej na rejestrację w Unii Europejskiej redykołki) przewiduje projekt rozporządzenia w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów mlecznych o tradycyjnym charakterze.Ministerstwo Rolnictwa chce, aby oscypki, bryndza i inne mleczne produkty regionalne były nadal wytwarzane tradycyjnymi wielowiekowymi metodami. Dlatego bacówki położone wysoko w górach nie będą musiały mieć bieżącej wody i kanalizacji. Nie będzie też trzeba raz lub dwa razy w miesiącu dostarczać próbek surowego mleka do badań laboratoryjnych. Resort zaznacza, że na te odstępstwa pozwala prawo wspólnotowe.Jednocześnie nowe przepisy utrzymują możliwość dodawania do żywności niektórych szkodliwych substancji. Kontrowersje wywołuje zwłaszcza słodzik napojów niskokalorycznych – aspartam. O ograniczenie stosowania tej substancji apeluje do Ministerstwa Zdrowia pos. Artur Górski (PiS). Res...
Źródło: Rzeczpospolita
REKLAMA
REKLAMA

WIDEO KOMENTARZ

REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA