- To był naprawdę trudny czas dla nas i dla całego naszego sektora - powiedział agencji AFP Yash Solanki, właściciel wegetariańskiej jadłodajni w mieście Dźodhpur na zachodzie Indii.

Smażone kulki warzywne zostały uformowane tak, by kształtem przypominały koronawirusa. Podawane do dania pieczywo z kolei przypomina maski chirurgiczne.

Solanki podkreślił, że „Covid curry” zawiera dodatkowo indyjskie zioła i przyprawy, które dobrze wpływają na zdrowie. - Nawet przy niedawno poluzowanych obostrzeniach, strach nadal dominuje. Ludzie nadal są bardzo niechętni do jedzenia poza domem - powiedział właściciel.

W drugim pod względem liczby ludności kraju świata codziennie z powodu Covid-19 umiera prawie 800 osób. Co dobę przybywa 50 tys. nowych zakażonych.

W Indiach odnotowano dotąd 1,8 miliona przypadków koronawirusa. To trzeci najbardziej dotknięty epidemią kraj świata, po Stanach Zjednoczonych i Brazylii.