I nie chodzi o czystość wody, bo ta jest kontrolowana na bieżąco, ale przede wszystkim jej jakość. - Ważnymi cechami wody z kranu są zdatność do spożycia przez cały czas, świeżość, czyli krótki „wiek wody", a więc od momentu jej wyprodukowania do ujęcia przez konsumenta – wyjaśnia Jacek Kieloch, wiceprezes Saur Neptun Gdańsk.
Wyniki? Badana kranówka miała 99,8 mg wapnia na jeden litr, a woda butelkowana 66,13 mg. I dalej odpowiednio: magnezu było 10,7 mg/l w kranowej i 9,72 mg w butelkowanej, potasu odpowiednio 3,6 mg/l i 5 mg/l, a sodu 38,4 mg i 2,33 mg.
Przedstawiciele Saur Neptun Gdańsk, który dostarcza wodę do Gdańska i Sopotu, wskazują też na względy ekologiczne. - Produkcja wody dostarczanej poprzez instalację sanitarną do konsumenta jest o wiele tańsza i nie wymaga utylizacji opakowania po jej zużyciu – podkreśla Jacek Kieloch.
Lepsze oceny
Oddzielną kwestią jest czystość. Woda na bieżąco kontrolowana jest w 15 punktach wprowadzania jej do sieci i 37 punktach.
- Wodę podawaną w 2015 roku z ujęć podziemnych zbadano w zakresie 114 parametrów fizykochemicznych i 4 bakteriologicznych, natomiast z ujęcia powierzchniowego w zakresie 122 parametrów fizykochemicznych i 5 parametrów bakteriologicznych – wylicza Michał Gad.
Dobra jakość wody połączona z promocją spowodowała, że takie sytuacje jak we wspomnianym lokalu stają się powszechne. Saur Neptun Gdańsk co dwa lata zleca wykonanie badań opinii publicznej na temat wody. Ostatnie sondaże miały miejsce w 2015 roku.