fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Mazowsze

Jedzenie dla tych, co szybko żyją i nie mają czasu

W nowej ubojni drobiu Grupy QFG zatrudnionych ma być 600 osób.
materiały prasowe
Nawet 1,6 tys. osób może znaleźć zatrudnienie dzięki inwestycjom Grupy QFG z sektora tzw. żywności wygodnej.

W Pionkach powstanie m.in. mieszalnia pasz i budynek usługowo-biurowy, a w Radomiu nowa ubojnia drobiu, która będzie zlokalizowana na terenie Podstrefy Tarnobrzeskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.

Grupa QFG zapowiada, że wartość inwestycji ma wynieść około 170 mln zł, a w ubojni prace dostanie nawet 600 osób. Budowa ubojni ma się rozpocząć jeszcze w kwietniu. Inwestycja ma być oddana do użytku w pierwszej połowie 2018 roku. – W zakładzie wykorzystane zostaną najbardziej zaawansowane technologie, które uwzględniają normy unijnego rozporządzenia dotyczącego dobrostanu zwierząt oraz zostały uzgodnione i zaakceptowane przez powiatowego lekarza weterynarii – tłumaczy prezes QFG Jarosław Krzyżanowski.

Z kolej w Pionkach, gdzie Grupa ma jeden z zakładów, zaplanowała w ciągu pięciu lat kilka inwestycji. W drugiej połowie ubiegłego roku firma oddała w tym mieście zakład produkcyjny nr 3. A w planach jest jeszcze mieszalnia pasz, której budowa już trwa, poza tym budynek usługowo-biurowy wraz z punktem przedszkolnym i lokalem gastronomicznym, myjnia samochodowa i warsztat. Grupa planuje też w Pionkach budowę centrum konferencyjno-szkoleniowego. Poza tym ma zostać wybudowana przyzakładowa oczyszczalnia ścieków, dwie hale produkcyjne. Plany po 2018 roku obejmują produkcję kartonów, wyrobów wegetariańskich, wylęgarnię piskląt oraz kolejne dwie hale produkcyjne i magazynowe. Ponadto przewidziana jest budowa centrum badawczo-rozwojowego, które ma umożliwić QFG testowanie oraz prezentację nowych technologii i produktów. Listę inwestycji zamyka budowa osiedla domów wielorodzinnych.

Do końca 2022 roku Grupa planuje zainwestować w Pionkach blisko 400 mln zł. – Będzie się to wiązało ze stworzeniem około 1000 miejsc pracy – zapowiada prezes Krzyżanowski.

Początki Grupy QFG sięgają roku 2000. Wtedy to w Radomiu powstała rodzinna firma Krzyżanowscy, która zajmowała się produkcją garmażerki na rynek polski. Pięć lat później otworzono zakład w Białobrzegach, a w 2010 roku – w Pionkach.

W 2015 roku firma pozyskała strategicznego partnera finansowego – amerykański fundusz Highlander Partners, który objął 60 proc. udziałów. QFG specjalizuje się w wytwarzaniu convenience food, czyli tzw. żywności wygodnej, gotowej do spożycia bezpośrednio po podgrzaniu. W jej ofercie są m.in. chłodzone, mrożone, sterylizowane i pasteryzowane dania z drobiu, wieprzowiny, wołowiny lub baraniny. Głównymi odbiorcami wyrobów QFG są sieci handlowe i gastronomiczne. – Około 80 proc. produkcji trafia na rynki europejskie, pozostała część do Polski.

Żywność convenience jest dynamicznie rosnącym segmentem rynku handlu spożywczego. Eksperci zauważają, że spowodowało to szybsze tempo życia, bo ludziom ciągle brakuje czasu. – Jednak wraz ze wzbogacaniem się Polaków, zwracają oni coraz większą uwagę na to, co jedzą, dlatego szukają żywności wysokiej jakości, świeżej i zdrowej. Jeśli producenci żywności wygodnej będą rozwijać się w tym kierunku, to ten rynek ma duże możliwości rozwoju – uważa Karolina Majchrzak, ekspert żywieniowy.

Źródło: Rzeczpospolita
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA