fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Dolny Śląsk

Browary szukają specjalistów od warzenia piwa. Wrocław odpowiada studiami podyplomowymi z piwowarstwa

Jednym z elementów studiów piwowarskich będą praktyki w browarach.
123RF
Od jesieni we Wrocławiu można będzie ukończyć studia podyplomowe z piwowarstwa. Browary potrzebują fachowców od warzenia trunku z pianką.

Wydział Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu ogłosił nabór na pierwsze w Polsce studia podyplomowe „Technologia piwowarstwa". Kierunek natychmiast przyciągnął szerokie grono zainteresowanych.

- Przyjęliśmy 30 osób, wszystkie miejsca na rok akademicki 2016/2017 zapełniliśmy, a pozostałych chętnych zapraszamy na przyszły rok. - mówi prof. Joanna Kawa-Rygielska, kierownik studiów.

Odpowiedź na potrzeby

W ostatnich latach obserwujmy intensywny rozwój piwowarstwa. Pojawia się coraz więcej browarów rzemieślniczych, minibrowarów, czy browarów restauracyjnych. W samym Wrocławiu do niedawna funkcjonował tylko jeden browar, a obecnie w mieście i okolicy jest ich siedem. Podobnie jest w całym kraju (obecnie działa około 180 browarów). Potrzebne są osoby z odpowiednim wykształceniem. Stąd pomysł na utworzenie kierunku, na którym będą kształcić się piwowarzy.

Już teraz absolwenci Wydziału Nauk o Żywności UP we Wrocławiu pracują w dużych browarach przemysłowych oraz w nowopowstałych browarach na Dolnym Śląsku m.in. Browarze Stu Mostów czy Złotym Psie.

Dlaczego Wrocław

- Od początku istnienia miasta warzono w nim piwo. To 800 lat tradycji piwowarskich. Historia piwa we Wrocławiu sięga początków miasta, a warzenie chmielowego trunku było jednym z najstarszych rzemiosł uprawianych w mieście. Wrocław uchodził za miasto piwa już w wiekach średnich. Od połowy XVI wieku Wrocław zaczął być znany jako piwne miasto dzięki piwu Sch?ps, które przez 200 lat było jego znakiem rozpoznawczym. To tutaj jest średniowieczna Piwnica Świdnicka i Spiż-najstarszy powojenny browar restauracyjny w Polsce, Festiwal Dobrego Piwa-najstarszy piwny festiwal w Polsce i jeden z największych w Europie, Beer Geek Madness-najlepszy piwny event w Polsce, słynne warsztaty piwowarskie i wiele piwnych inicjatyw. Nie jest przypadkiem, że we Wrocławiu powstało więcej browarów rzemieślniczych niż we wszystkich pozostałych dużych miastach naszego kraju-opowiadają Arletta i Grzegorz Ziemian, twórcy miejskiego browaru rzemieślniczego Browar Stu Mostów, i dodają, że siłę dolnośląskiego środowiska i rolę, jaką piwo odgrywa w codziennym życiu wrocławian, najlepiej oddaje określenie-Miasto Dobrego Piwa. Wrocław integruje kolejne pokolenia piwowarów, piwo stało się też we Wrocławiu częścią szerszej dyskusji na temat smaku. Piwowarzy od lat współpracują tu z kucharzami i restauratorami.

Kompleksowa wiedza

Studia kierowane są do absolwentów szkół wyższych, w szczególności kierunków związanych z technologią żywności i pokrewnych, a także pasjonatów, potencjalnych właścicieli i pracowników minibrowarów i browarów.

W programie studiów znajdziemy m.in. przedmioty takie jak: technologia słodu i piwa, warsztaty piwowarstwa domowego, analiza instrumentalna i sensoryczna, organizacja i funkcjonowanie minibrowaru, prawo i ekonomia w piwowarstwie, marketing piwa. Do zawodu przyuczać będą nie tylko wykładowcy UP, ale także praktycy-specjaliści w swoich dziedzinach. Odbędą się również dodatkowe zajęcia tematyczne w formie paneli dyskusyjnych z ekspertami. Podczas takich spotkań będą oni doradzać słuchaczom w rozwiązywaniu bieżących problemów z zakresu piwowarstwa.

Współpraca z rzemieślnikami

- Absolwenci studiów będą zbobyć szeroką wiedzę dotyczącą m.in. charakterystyki surowców stosowanych w browarnictwie, technologii produkcji piw górnej i dolnej fermentacji, prawnych i ekonomicznych aspektów produkcji piw w Polsce i UE, podstaw projektowania, organizacji i funkcjonowania minibrowaru. Osoby takie będą umieć ocenić jakość surowców oraz gotowych piw i będą w pełni przygotowane do podjęcia pracy w browarze-mówi prof. Joanna Kawa-Rygielska.

Studia potrwają dwa semestry, w ciągu których przewidziane jest 200 godzin zajęć. Przynajmniej 30 proc. godzin będzie miało formę praktyczną. Zajęcia takie będą prowadzone w pracowniach i laboratoriach UP oraz w mniejszych i większych browarach. Jednym z nich jest wrocławski Browar Stu Mostów.

Od 2014 roku browar ten warzy piwa stylowe pod trzema markami: WRCLW, SALAMANDER i ART. Otrzymały one tytuł Regionalnego Produktu Roku 2015. Najnowszym pomysłem jego piwowarów jest odtworzenie we Wrocławiu jednego z najbardziej cenionych regionalnych piw Sch?ps. Oryginalna receptura nie zachowała się, są za to źródła, które opisują, jak smakował. Dochodzi do tego wiedza, jak wyglądało dawne piwowarstwo i doświadczenie najlepszych ludzi z branży, którzy układają ją, korzystając z dostępnych źródeł informacji. Powstał w tym celu międzynarodowy zespół piwnych ekspertów. Ich pracę zakończy premiera 20 września. Wrocław podejmie wtedy gości Sympozjum EBC. To zjazd piwowarów z całej Europy, organizowany po raz pierwszy w Polsce, oczywiście we Wrocławiu.

Główny piwowar Browaru Stu Mostów, Mateusz Gulej, jest absolwentem biotechnologii oraz technologii żywności i żywienia człowieka na Wydziale Nauk o Żywności UP. Teraz m.in. pod jego okiem będą kształcić się studenci „Technologii piwowarstwa".

Źródło: Rzeczpospolita
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA