fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Nowe obowiązki dla producentów żywności od 2 kwietnia 2021 r.

Adobe Stock
Od 2 kwietnia 2021 r. zawartość sztucznych tłuszczów trans w produkcie nie może przekroczyć 2 proc.

Obowiązujące od 2 kwietnia 2021 r. ograniczenia, dotyczące wprowadzania do obrotu produktów spożywczych zawierających tzw. przemysłowe tłuszcze trans wprowadziło unijne rozporządzenie z 24 kwietnia 2019 r. nr 2019/649) . Zawartość tłuszczów trans nie będzie mogła przekraczać 2g na 100g produktu. Rozporządzenie nie dotyczy kwasów tłuszczowych naturalnie występujących w żywności, np. w mięsie lub nabiale.

Czym są tłuszcze trans?

Tłuszcze trans, a właściwie izomery trans kwasów tłuszczowych, to szczególna kategoria kwasów tłuszczowych nienasyconych. Można je podzielić na dwie grupy: tłuszcze naturalnie występujące w żywności pochodzenia zwierzęcego oraz sztucznie utwardzone oleje roślinne stosowane w przemyśle spożywczym. Przemysłowe tłuszcze trans są zawarte w wysoko przetworzonej żywności, m.in. w daniach instant, produktach typu fast-food (zwłaszcza w mięsie, sosach i pieczywie z długim terminem przydatności do spożycia oraz w wyrobach smażonych, np. frytk...

Źródło: Rzeczpospolita
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
REKLAMA
REKLAMA