fbTrack
REKLAMA

Zdrowie

Aspartam – czym tak naprawdę jest i czy należy się go obawiać?

Aspartam to jeden z najpopularniejszych słodzików, który jest często stosowanym zamiennikiem cukru. Co ciekawe, jest on aż 200 razy słodszy aniżeli cukier. Stąd też aspartam jest używany chętnie w przemyśle spożywczym. Co warto wiedzieć na jego temat? Czy prawdą jest, że aspartam jest szkodliwy dla organizmu człowieka? A może w niektórych przypadkach jego stosowanie jest wręcz wskazane?

Historia aspartamu

Aspartam to sztuczny słodzik, który jest aż 200 razy słodszy od cukru otrzymywanego z buraków cukrowych. Został on odkryty całkowicie przypadkowo przez Jamesa Schlattera w 1965 roku w Stanach Zjednoczonych. Odkrycie to nastąpiło podczas prac nad środkiem mającym pomóc osobom cierpiącym na wrzody. Schlatter spróbował przypadkiem substancji, która była produktem etanolu i w ten sposób poznał jej słodki smak. W ten sposób po raz pierwszy otrzymano aspartam. Został on dopuszczony do użytku na szeroką skalę w 1981 roku.  

Niemnie jednak na przestrzeni lat wokół aspartamu wyrosło wiele kontrowersji. Chodziło bowiem o jego ewentualny wpływ na zdrowie człowieka. Próbowano nawet prowadzić badania mające na celu wykazanie jego szkodliwości, aczkolwiek wielokrotnie podważano sposób ich przeprowadzenia, a tym samym, ich wyniki. Ostatecznie aspartam dopuszczono do stosowania w przemyśle spożywczym, którym producenci coraz częściej zastępują cukier, tym bardziej że jest on 200 razy słodszy od sacharozy. Jest on znacznie popularniejszy niż inne słodziki.

Z czego składa się aspartam?

Aspartam, podobnie jak inne sztuczne słodziki, jest produktem syntetycznym. W jego skład chemiczny wchodzi kwas asparginowy, fenyloalanina oraz alkohol metylowy. Związki te mają szkodliwy wpływ na zdrowie, stąd też niektórzy poważnie obawiają się tego słodzika. Z kolei fenyloalanina jest substancją działającą niekorzystnie na organizm osób cierpiących na fenyloketonurię. Chemiczną nazwą aspartamu jest ester metylowy dipeptydu. Niekiedy jest on oznaczany na etykietach kodem E951.

W jakich produktach można znaleźć aspartam?

Aspartam, jak i inne słodziki, jest składnikiem wielu produktów spożywczych. Najlepszym tego przykładem są gazowane napoje, jak również owocowe jogurty. Ponadto aspartam wchodzi w skład wielu wędlin oraz produktów leczniczych. Szczególnie widać to na przykładzie tabletek musujących, a także leków przeciwbólowych, suplementów diety zawierających witaminy oraz preparatów na odchudzanie. Jakie są najlepsze sposoby na to, aby przekonać się o tym, czy dany produkt zawiera cukier czy słodziki? Wystarczy przeczytać etykietę. Nie wszyscy producenci podają wprost tego typu informacje, dlatego też warto zapamiętać kod aspartamu - E951.

Słodziki a cukier

Wiele osób staje przed dylematem - cukier czy słodzik? Wszystko to oczywiście w trosce o zdrowie. W internecie można znaleźć wiele informacji na ten temat.

Jeżeli idzie o aspartam, to jest on produktem niskokalorycznym, co jest istotne z punktu widzenia osób, które są na diecie. Odchudzanie jest więc łatwiejsze przy zmianie cukru na aspartam, bowiem praktycznie nie zawiera on kalorii. Co ważne, słodzik ten jest sprzedawany w formie tabletek, dzięki czemu można znacznie łatwiej osłodzić przygotowywane w domu napoje. To także doskonały produkt dla cukrzyków, albowiem nie wpływa on na wytwarzanie insuliny.

A jakie są wady aspartamu? Jak już zostało wcześniej wspomniane, nie mogą go spożywać osoby chore na fenyloketonurię. Dlatego też chorzy powinni dokładnie czytać informacje zamieszczone na etykietach. Aspartam nie nadaje się także do wypieków, a więc w tym przypadku nie zastąpi cukru.

Aspartam jest bardzo popularnym słodzikiem, o czym można najlepiej się przekonać podczas wizyty w sklepie. Wbrew temu, co myślą niektórzy, nie jest on produktem szkodliwym dla organizmu człowieka, czego dowodzą badania naukowe w tym zakresie, a także dopuszczenie go do użytku w przemyśle spożywczym. W wielu przypadkach może on się okazać również korzystny dla zdrowia.

Materiał Promocyjny 

REKLAMA