fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Zdrowie

Naturalne sposoby na zimową odporność!

Okres zimowy dla wielu jest także czasem przeziębienia i grypy. Jeżeli nie chcesz spędzić zimy na chorowaniu, sprawdź nasze naturalne sposoby na poprawienie odporności!

Zupy na odporność – nie tylko rosół babci

Znanym sposobem na chorobę jest świeżo ugotowany rosół, najlepiej przyrządzony przez nasze babcie. Jednak nie tylko ten wywar może poprawić Twoją odporność! Polecamy zupy-kremy, w których można zmiksować dowolne warzywa, zachowując ich wszystkie cenne substancje.

Takie zupy są świetnym wyborem na zimowe obiady, ponieważ nie tylko sycą, ale też rozgrzewają organizm. Żeby jeszcze bardziej dodać pikanterii, używaj odpowiednich przypraw: pieprzu cayenne, curry, chili, imbiru czy gałki muszkatołowej. Te ostre dodatki nie tylko Cię rozgrzeją, ale też zadziałają bakteriobójczo – wspierając układ odpornościowy.

Czosnek - walka z wampirami i chorobami

Kolejny sposób na odporność także pochodzi z babcinych przepisów. Znany z dzieciństwa syrop czosnkowo-cebulowy zawsze działał i leczył skuteczniej niż antybiotyki z apteki. Nic dziwnego: czosnek pomaga usunąć toksyny z organizmu w mgnieniu oka!

Roślina ta jest bogatym źródłem węglowodanów, białek, witamin, ale też allicyny – związku chemicznego o silnym działaniu bakteriobójczym. Czosnek może drażnić swoim zapachem i smakiem, ale na pewno pomoże na każde przeziębienie i grypę! Możesz go jeść w formie kapsułek, ale dużo zdrowszy jest naturalny, na surowo (wtedy jest najskuteczniejszy). Jeśli chcesz załagodzić jego aromat, oprócz czosnku używaj do swoich dań także natki pietruszki.

Miód – słodki wróg grypy i przeziębienia

Miód nazywany jest także naturalnym antybiotykiem, a to ze względu na jego działanie antybakteryjne oraz ogromną ilość cennych substancji odżywczych.

Na kaszel najlepszy jest miód lipowy, na katar i problemy z trawieniem świetny jest miód akacjowy, a miód gryzany sprawdza się przy ogólnych problemach z odpornością. Polecamy poznać też miód manuka. Ta odmiana słodkiego „lekarstwa” ma udowodnione licznymi badaniami bardzo silne właściwości antybakteryjne, które pomagają w przypadku wszelkich chorób górnych dróg oddechowych (kaszel, infekcje gardła, katar).

Miód można spożywać bezpośrednio ze słoiczka, najlepiej dwie-trzy łyżeczki z samego rana, na czczo. Można go także używać do słodzenia kawy czy herbaty. Uwaga – miód dodajemy do napojów zawsze po ich przestudzeniu, aby nie tracić jego drogocennych wartości. Optymalną temperaturą będzie ok. 40 stopni Celsjusza.

---

To tylko kilka naturalnych sposobów na zadbanie o odporność. Chcesz poznać ich więcej? Znajdziesz je na www.naturapluszdrowie.pl!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA