Wigilijna tradycja sprzyja diabetykom - niektóre potrawy to dania wręcz zalecane przy cukrzycy. Są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny, czyli IG <50, co oznacza, że nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Można więc uniknąć skoków glukozy i nie trzeba zwiększać dawek insuliny. Warto jednak wiedzieć, czego zjeść najmniej, a co jest całkowicie bezpieczne. Niektóre wigilijne dania można też nieco zmodyfikować tak, by miały niższy indeks glikemiczny.
Czytaj też: Dieta w cukrzycy. 5 trików, które obniżą indeks glikemiczny dań
Wigilia cukrzyka: czego unikać?
Diabetycy powinni unikać ciast słodzonych tradycyjnym cukrem, z mąki pszennej (IG=85). Do wypieków można użyć mąki żytniej, najlepiej razowej, której IG jest niemal o połowę mniejsze i wynosi 45. Z kolei cukier można zastąpić ksylitolem, czyli cukrem z kory brzozy, którego IG=8. Alternatywą jest także stewia - naturalny słodzik pozyskiwany z liści stewii.
Szybki skok glukozy mogą spowodować:
Kluski z makiem - > 80 IG