Polacy chcieliby móc częściej kupować w sklepach żywność bio. Zakładają, że są to produkty zdrowsze. Ale czym właściwie różni się jabłko bio od jabłka bez takiego oznaczenia?
Jeżeli zdrowie określimy w kategoriach wyższej zawartości witamin i minerałów oraz lepszej wartości odżywczej, to rzeczywiście owoce i warzywa z produkcji ekologicznej będą zdrowsze. Po pierwsze, zawierają więcej witamin, związków polifenolowych, karotenoidów – czyli naturalnych przeciwutleniaczy, które wspierają mechanizmy obronne naszych komórek ciała. Po drugie, weźmy pod uwagę wartość odżywczą. Warzywa i owoce z produkcji bio posiadają więcej tzw. suchej masy, cukrów oraz błonnika. Są słodsze, delikatniejsze, a co za tym idzie, po prostu bardziej nam smakują.
Czym jest sucha masa?
To pozostałość produktu po usunięciu z niego wody. Daje gwarancję, że zjemy tego produktu mniej, a jednocześnie szybciej uzyskamy efekt sytości. Np. jabłko ekologiczne zawiera w sobie, powiedzmy, 95 proc. wody i 5 proc. suchej masy, a tzw. konwencjonalne odpowiednio 98 i 2 proc. Niski współczynnik suchej masy w owocach i warzywach ma także wpływ na ich przechowywanie. Takie konwencjonalne jabłko szybciej się psuje, a z czasem także gorzej się prezentuje.
Skąd bierze się popularność produktów bio?