Rz: Ujednolicenie stawek podatku poprzez „równanie w dół". Taka idea przyświecała nowej matrycy VAT przygotowanej przez Ministerstwo Finansów. Na razie jednak najwięcej słyszy się o produktach, na które stawki nie są obniżane, ale podwyższane. Jak jest więc z tym „równaniem w dół"?
Wojciech Śliż, dyrektor Departamentu VAT w Ministerstwie Finansów: Stawki VAT generalnie będą obniżane, przede wszystkim na podstawowe produkty. Na przykład na pieczywo mamy teraz trzy stawki (23, 8 i 5 proc.) w zależności od terminu przydatności do spożycia. Będzie tylko jedna – 5 proc. Obecnie owoce tropikalne są opodatkowane 8-proc. VAT, a większość krajowych 5-proc. Po zmianach na wszystkie będzie niższy VAT.
Czytaj także: Wyższy podatek VAT ma zniechęcać do niezdrowego jedzenia
Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że skoro na wiele produktów zmniejszamy podatek, to na niektóre musieliśmy podwyższyć. Straty dla budżetu nie mogą być zbyt duże. Według naszych szacunków uszczuplenie dla budżetu wyniesie około 200 mln zł rocznie.
Jakie kryteria przyjęto przy podejmowaniu decyzji o obniżce bądź podwyżce stawki?