Potwierdził to dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w interpretacji indywidualnej z 3 września 2019 r. (0114-KDIP4 .4012.439.2019.1.AKO). Sprawa nie jest jednak tak oczywista, jak mogłoby się wydawać.
Z wnioskiem o interpretację wystąpiła spółka prowadząca rodzinny park rozrywki. Prowadzi ona tam szereg punktów gastronomicznych, w których produkowane są lody z zakupionych podstawowych produktów. Są one następnie sprzedawane „na wynos" osobom odwiedzającym park, w wafelkach, kubeczkach lub pojemnikach styropianowych. Spółka zaznaczyła, że w punktach gastronomicznych nie prowadzi się obsługi kelnerskiej, ani jakichkolwiek innych usług towarzyszących związanych z żywieniem. We wniosku wskazano również jednoznacznie, że sprzedawane towary klasyfikowane są w PKWiU 2008 pod poz. 10.52.10.0 – Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne.
W odniesieniu do tak przedstawionego stanu faktycznego wnioskodawca zajął stanowisko, że sprzedaż lodów „na wynos" po...
Dostęp do najważniejszych treści z sekcji: Wydarzenia, Ekonomia, Prawo, Plus Minus; w tym ekskluzywnych tekstów publikowanych wyłącznie na rp.pl.
Dostęp do treści rp.pl - pakiet podstawowy nie zawiera wydania elektronicznego „Rzeczpospolitej”, archiwum tekstów, treści pochodzących z tygodników prawnych, aplikacji mobilnej i dodatków dla prenumeratorów.