fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

VAT

JPK_VAT: problem z kodem do wykazywania napojów alkoholowych

Czerwone wino w kieliszku
Adobe Stock
Kod służący do wykazywania w nowym JPK napojów alkoholowych to kolejna pozycja rodząca problemy. Ministerstwo Finansów powinno jak najszybciej rozwiać wątpliwości.

Tak jak polscy medycy borykają się z atakiem koronawiusa, tak polscy podatnicy mierzą się z obowiązującą od 1 października nową strukturą JPK_VAT, w tym specjalnymi kodami. Kolejny na liście jest kod GTU_01 dotyczący alkoholi. Nie ma m.in. pewności, czy raportować trzeba każdy kieliszek wina podany w restauracji do posiłku.

Jak wyjaśnia Elżbieta Stawarczyk, radca prawny, tax manager z Andersen Tax & Legal, kod GTU_01 służy do oznaczenia dostaw napojów alkoholowych – alkoholu etylowego, piwa, wina, napojów fermentowanych i wyrobów pośrednich, w rozumieniu przepisów o podatku akcyzowym.

Czytaj także:

– Z przepisu wynika zatem, że obowiązek raportowania dotyczy sytuacji, gdy np. wino czy piwo jest towarem. Jeśli alkohol jest podawany w restauracji jako element świadczenia kompleksowego, tj. usługi restauracyjnej, nie powinien być wykazywany w JPK_VAT – uważa Elżbieta Stawarczyk.

Podobnego zdania jest Krzysztof J. Musiał, doradca podatkowy, partner w kancelarii Musiał i Partnerzy.

– Brzmienie przepisu jasno wskazuje, że sprzedaż alkoholi w restauracjach czy barach w kompleksowej usłudze nie powinna być raportowana, bo to usługa, a nie towar. Obawiam się jednak, że fiskus może inaczej go odczytać, a świadczenia kompleksowe od lat budzą wątpliwości i wywołują wiele sporów – podkreśla ekspert.

To, że sprzedaż alkoholu wydawanego w ramach usługi nie podlega raportowaniu MF potwierdza na Portalu Podatkowym w zakładce „Pytania i odpowiedzi”pod adresem: https://www.podatki.gov.pl/jednolity-plik-kontrolny/jpk-vat-z-deklaracja/faq-jpk-vat-z-deklaracja/#gtu.

Elżbieta Stawarczyk przypomina, że podobny problem pojawił się w czasie, gdy fiskus objął obowiązkiem stosowania metody podzielonej płatności sprzedaż części. Warsztaty i serwisy nie wiedziały, czy mają ją stosować do części wykorzystywanych do napraw traktowanych jako element usługi.

Problemy z raportowaniem alkoholu rosną jak grzyby po deszczu. Bo co zrobić, gdy butelka wina znajdzie się w koszu prezentowym czy ma być upominkiem dla gości weselnych.

– Taki prezent, który nie podlega konsumpcji na miejscu czy jest przekazany osobno, to towar i jako taki powinien być zaraportowany. Podobnie było ze stosowaniem stawki VAT m.in. na pakiety prasa plus płyta czy inny dodatek. Wówczas orzecznictwo nakazywało traktować je odrębnie i stosować dwie stawki – podkreśla Musiał.

Wątpliwości jest dużo więcej i same nie znikną. Dlatego w ocenie Elżbiety Stawarczyk resort finansów powinien jak najszybciej wydać objaśnienia. Zwłaszcza że nie tylko kod GTU_01 sprawia problemy.

Już niedługo, bo do 25 listopada, tysiące podatników będzie musiało wywiązać się z nowych obowiązków.

Źródło: Rzeczpospolita
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
REKLAMA