Tak jak polscy medycy borykają się z atakiem koronawiusa, tak polscy podatnicy mierzą się z obowiązującą od 1 października nową strukturą JPK_VAT, w tym specjalnymi kodami. Kolejny na liście jest kod GTU_01 dotyczący alkoholi. Nie ma m.in. pewności, czy raportować trzeba każdy kieliszek wina podany w restauracji do posiłku.
Jak wyjaśnia Elżbieta Stawarczyk, radca prawny, tax manager z Andersen Tax & Legal, kod GTU_01 służy do oznaczenia dostaw napojów alkoholowych – alkoholu etylowego, piwa, wina, napojów fermentowanych i wyrobów pośrednich, w rozumieniu przepisów o podatku akcyzowym.
Czytaj także:
Nowy JPK_VAT w pytaniach i odpowiedziach
– Z przepisu wynika zatem, że obowiązek raportowania dotyczy sytuacji, gdy np. wino czy piwo jest towarem. Jeśli alkohol jest podawany w restauracji jako element świadczenia kompleksowego, tj. usługi restauracyjnej, nie powinien być wykazywany w JPK_VAT – uważa Elżbieta Stawarczyk.