Turystyka to jedna z branż najbardziej poturbowanych przez koronawirusa. O utrzymanie się na powierzchni walczą zwłaszcza hotelarze. Dobra wiadomość jest taka, że mogą skutecznie starać się o prawo do odliczania VAT od usług gastronomicznych odsprzedawanych gościom. W jednym z najnowszych orzeczeń Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku stwierdził, że wykładnia zmiany z 2008 r., którą forsuje fiskus, narusza unijne prawo.
Czytaj także:
Odsprzedaż kompleksowych usług hotelarskich i gastronomicznych a odliczenie VAT - wyrok WSA
Odebrana korzyść
Sprawa dotyczyła interpretacji. Z wnioskiem o jej wydanie w czerwcu 2019 r. wystąpiła spółka, która prowadzi hotel. Wskazała, że w świadczonych usługach hotelarskich zapewnia gościom posiłki – opcja zakwaterowania ze śniadaniem, lub posiłek w restauracji. Spółka tłumaczyła, że ma umowę z zewnętrzną firmą, od której nabywa kompleksowe usługi gastronomiczne i kateringowe. Podatniczka podkreśliła, że zewnętrzny operator prowadzi w hotelowej restauracji działalność gastronomiczną na zasadzie wyłączności. Za swoje usług otrzymuje miesięczne ryczałtowe wynagrodzenie powiększone o należny VAT.
Była przekonana, że mimo uchylenia nowelizacją z 7 listopada 2008 r. art. 88 ust. 1 pkt 4 lit. a ustawy o VAT, w dalszym ciągu jest uprawniona do odliczania podatku naliczonego z faktur za usługi gastronomiczne. W jej ocenie przez uchylenie przepisu doszło do rozszerzenia katalogu przypadków niedopuszczalności obniżenia podatku należnego o podatek naliczony w stosunku do stanu prawnego z chwili związania Polski z prawem wspólnotowym.