Kasa fiskalna w sezonowych placówkach gastronomicznych

Zwolnienia z obowiązku stosowania urządzeń fiskalnych nie dotyczą usług związanych z wyżywieniem świadczonych przez stacjonarne placówki gastronomiczne. Właściciel stacjonarnej budki z jedzeniem musi więc zainstalować w niej kasę. Ma taki obowiązek nawet jeśli prowadzi sprzedaż tylko sezonowo i ma niewielkie obroty.

Publikacja: 30.06.2016 06:45

Sprzedaż posiłków w punktach gastronomicznych trzeba udokumentować paragonem z kasy fiskalnej

Sprzedaż posiłków w punktach gastronomicznych trzeba udokumentować paragonem z kasy fiskalnej

Foto: 123RF

Wraz z rozpoczęciem sezonu urlopowego w opustoszałych dotychczas miejscach otwierają się punkty małej gastronomii. Mają one zazwyczaj sezonowy charakter i swoją ofertę kierują do wczasowiczów tylko w krótkim okresie letniego wypoczynku. Bardzo często takie placówki (np. smażalnia ryb, budka oferująca gofry, hot-dogi lub kebab) prowadzone są przez drobnych przedsiębiorców, którzy po sezonie zawieszają lub nawet likwidują prowadzenie działalności gospodarczej założonej lub wznowionej wyłącznie na czas letniego sezonu. Tak prowadzona działalność jest zazwyczaj dodatkowym źródłem dochodu mieszkańców miejscowości letniskowych i dlatego starają się oni minimalizować wszelkie obciążenia, w tym także te, które mają charakter publicznoprawny.

Zgodnie z art. 111 ust. 1 ustawy o VAT podatnicy dokonujący sprzedaży na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych są obowiązani prowadzić ewidencję obrotu i kwot podatku należnego przy pomocy kas rejestrujących. Wielu z takich drobnych przedsiębiorców prowadzących działalność sezonową zadaje więc sobie pytanie o obowiązek instalowania kas rejestrujących w prowadzonych punktach małej gastronomii.

Odpowiedzi na to pytanie należy szukać w treści rozporządzenia ministra finansów z 7 listopada 2014 r. w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących. Rozporządzenie to przewiduje system zwolnień obowiązujących do końca roku 2016. Z jednej strony ustanawia ono katalog czynności przedmiotowo zwolnionych z ewidencji sprzedaży na kasie, z drugiej ustala kwotowy limit obrotu realizowanego na rzecz podmiotów objętych obowiązkiem takiej ewidencji, w ramach którego podatnik może korzystać ze zwolnienia ze stosowania kas (§ 3 rozporządzenia). Stosowanie zwolnienia wynikającego z nieosiągnięcia tego limitu sprzedaży (20 000 zł) wymaga jednak szczegółowej analizy zarówno zasad ustalania wartości limitu zwolnienia przysługującego w indywidualnej sytuacji konkretnemu podatnikowi (np. przez podatników rozpoczynających działalność – w proporcji do okresu wykonywania w danym roku czynności podlegają- cych ewidencjonowaniu), jak i przesłanek wyłączających możliwość korzystania ze zwolnienia z obowiązku ewidencji sprzedaży na kasie. Rozporządzenie zawiera bowiem katalog czynności wyłączających stosowanie zarówno zwolnień przedmiotowych, jak i tych, których podstawą jest nieosiągnięcie wymaganego limitu obrotu.

I tak, zgodnie z § 4 pkt 2 lit. g rozporządzenia (z uwzględnieniem wskazanych wyjątków, które nie mają zastosowania w omawianej kwestii) zwol- nień tych nie stosuje się m.in. w przypadku związanych z wyżywieniem usług (PKWiU 56):

- świadczonych przez stacjonarne placówki gastronomiczne, w tym również sezonowo, oraz

- przygotowania żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering).

Ze zwolnienia z obowiązku ewidencjonowania kasą rejestrującą, w tym także zwolnienia właściwego z uwagi na nieosiągnięcie limitu sprzedaży, nie mogą więc korzystać podatnicy świadczący stacjonarne usługi gastronomiczne. Co szczególnie istotne, wyłączenie to stosuje się także w odniesieniu do sezonowego świadczenia takich usług. W konsekwencji, możliwość korzystania przy prowadzeniu punktu małej gastronomii ze zwolnienia podmiotowego (z uwagi na nieosiągnięcie limitu sprzedaży) wymaga przeanalizowania jaki charakter mają świadczone usługi. Jeżeli bowiem są świadczone przez stacjonarną placówkę gastronomiczną, to nawet w przypadku jej sezonowego charakteru i osiągania niewielkich obrotów, konieczne jest ewidencjonowanie na kasie każdej sprzedaży na rzecz konsumentów.

Autor jest doradcą podatkowym

Wraz z rozpoczęciem sezonu urlopowego w opustoszałych dotychczas miejscach otwierają się punkty małej gastronomii. Mają one zazwyczaj sezonowy charakter i swoją ofertę kierują do wczasowiczów tylko w krótkim okresie letniego wypoczynku. Bardzo często takie placówki (np. smażalnia ryb, budka oferująca gofry, hot-dogi lub kebab) prowadzone są przez drobnych przedsiębiorców, którzy po sezonie zawieszają lub nawet likwidują prowadzenie działalności gospodarczej założonej lub wznowionej wyłącznie na czas letniego sezonu. Tak prowadzona działalność jest zazwyczaj dodatkowym źródłem dochodu mieszkańców miejscowości letniskowych i dlatego starają się oni minimalizować wszelkie obciążenia, w tym także te, które mają charakter publicznoprawny.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Nieruchomości
Trybunał: nabyli działkę bez zgody ministra, umowa nieważna
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Praca, Emerytury i renty
Czy każdy górnik może mieć górniczą emeryturę? Ważny wyrok SN
Prawo karne
Kłopoty żony Macieja Wąsika. "To represje"
Sądy i trybunały
Czy frankowicze doczekają się uchwały Sądu Najwyższego?
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Sądy i trybunały
Łukasz Piebiak wraca do sądu. Afera hejterska nadal nierozliczona