Wraz z rozpoczęciem sezonu urlopowego w opustoszałych dotychczas miejscach otwierają się punkty małej gastronomii. Mają one zazwyczaj sezonowy charakter i swoją ofertę kierują do wczasowiczów tylko w krótkim okresie letniego wypoczynku. Bardzo często takie placówki (np. smażalnia ryb, budka oferująca gofry, hot-dogi lub kebab) prowadzone są przez drobnych przedsiębiorców, którzy po sezonie zawieszają lub nawet likwidują prowadzenie działalności gospodarczej założonej lub wznowionej wyłącznie na czas letniego sezonu. Tak prowadzona działalność jest zazwyczaj dodatkowym źródłem dochodu mieszkańców miejscowości letniskowych i dlatego starają się oni minimalizować wszelkie obciążenia, w tym także te, które mają charakter publicznoprawny.
Zgodnie z art. 111 ust. 1 ustawy o VAT podatnicy dokonujący sprzedaży na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych są obowiązani prowadzić ewidencję obrotu i kwot podatku należnego przy pomocy kas rejestrujących. Wielu z takich drobnych przedsiębiorców prowadzących działalność sezonową zadaje więc sobie pytanie o obowiązek instalowania kas rejestrujących w prowadzonych punktach małej gastronomii.
Odpowiedzi na to pytanie należy szukać w treści rozporządzenia ministra finansów z 7 listopada 2014 r. w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących. Rozporządzenie to przewiduje system zwolnień obowiązujących do końca roku 2016. Z jednej strony ustanawia ono katalog czynności przedmiotowo zwolnionych z ewidencji sprzedaży na kasie, z drugiej ustala kwotowy limit obrotu realizowanego na rzecz podmiotów objętych obowiązkiem takiej ewidencji, w ramach którego podatnik może korzystać ze zwolnienia ze stosowania kas (§ 3 rozporządzenia). Stosowanie zwolnienia wynikającego z nieosiągnięcia tego limitu sprzedaży (20 000 zł) wymaga jednak szczegółowej analizy zarówno zasad ustalania wartości limitu zwolnienia przysługującego w indywidualnej sytuacji konkretnemu podatnikowi (np. przez podatników rozpoczynających działalność – w proporcji do okresu wykonywania w danym roku czynności podlegają- cych ewidencjonowaniu), jak i przesłanek wyłączających możliwość korzystania ze zwolnienia z obowiązku ewidencji sprzedaży na kasie. Rozporządzenie zawiera bowiem katalog czynności wyłączających stosowanie zarówno zwolnień przedmiotowych, jak i tych, których podstawą jest nieosiągnięcie wymaganego limitu obrotu.
I tak, zgodnie z § 4 pkt 2 lit. g rozporządzenia (z uwzględnieniem wskazanych wyjątków, które nie mają zastosowania w omawianej kwestii) zwol- nień tych nie stosuje się m.in. w przypadku związanych z wyżywieniem usług (PKWiU 56):
- świadczonych przez stacjonarne placówki gastronomiczne, w tym również sezonowo, oraz