Tak orzekł Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w wyroku z 5 lutego 2016 r. (III SA/Wa 896/15).
Prowadząc działalność gospodarczą, podatnik zarządza siecią lokali, w których oferuje do spożycia klientom różnego rodzaju produkty żywnościowe, przede wszystkim napoje, w tym m.in. piwo. Podatnik sprzedaje produkty żywnościowe, realizując jednocześnie na rzecz klientów dodatkowe usługi, mające na celu umożliwienie klientom komfortowego spożycia tych produktów w lokalu (tj. np. przygotowanie produktu itp.)
Podatnik wystąpił do ministra finansów z wnioskiem o interpretację indywidualną, w którym m.in. zapytał, czy w świetle § 3 ust. 1 pkt 1 w związku z poz. 7 załącznika do rozporządzenia ministra finansów z 31 grudnia 2013 r. w sprawie towarów i usług, dla których obniża się stawkę podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania stawek obniżonych, świadczenie obejmujące wydanie produktu żywnościowego wymienionego w poz. 7 załącznika do rozporządzenia, tj. m.in. piwa (a więc świadczenie usługi związanej z wyżywieniem) podlega opodatkowaniu według obniżonej (8 proc.) stawki VAT, z wyłączeniem tej części podstawy opodatkowania, która odpowiada wartości tego produktu żywnościowego.
W odpowiedzi na wniosek podatnika 19 grudnia 2014 r. została wydana interpretacja indywidualna (IPPP3/443-897/14-2/ISZ), w której stwierdzono, że w przypadku sprzedaży samego piwa w lokalu, czynność taką należy opodatkować w całości stawką podstawową VAT, tj. 23 proc. Podatnik nie zgodził się z organem podatkowym i zaskarżył interpretację indywidualną w powyższym zakresie.
WSA w Warszawie oddalił skargę podatnika i podzielił stanowisko organu przedstawione w ww. interpretacji indywidualnej.