Lelewela 4A 10-021 Olsztyn
tel. +48 792 707 171
www.spizarniawarminska.pl
Czynne
niedz.–czw. 9.00–22.00
pt.–sob. 9.00–23.00
Średnie ceny
przystawka 23 zł
danie główne 43 zł
deser 14 zł
Menu degustacyjne
3 dania 100 zł
5 dań 150 zł
7 dań 200 zł
Płatność kartą
Visa MC AmEx
Starka
Szefowa kuchni Iwona Cebula
Nazwa restauracji nie pochodzi od tradycyjnej wódki, ale od śląskiego określenia babci – i świetnie oddaje klimat miejsca: pamiątki, serwety na stolikach i nastrojowe zdjęcia na ścianach.
Gospodarzami tego miejsca są państwo Cebulowie. Pani Iwona króluje w kuchni, pan Krzysztof zarządza restauracją, a wspierają ich synowie. Iwona Cebula w Starce szefuje od 16 lat, czyli od początku. W 2015 r. była nominowana do nagrody Gault&Millau w kategorii Kobieta Szef.
Lokalizacja pozwala rozkoszować się widokiem na Odrę – wystarczy zarezerwować miejsce w ogrodzie zimowym. Poza nim są jeszcze dwie inne sale: jedna barowa, obszerniejsza i głośniejsza, druga mniejsza i spokojniejsza. Natomiast toalety należy szukać w... szafie.
W karcie znajdziemy rodzinne przepisy szefowej kuchni wzbogacone o międzynarodowe inspiracje. Cieniutkie plastry pstrąga marynowanego w sosie winno-musztardowym oraz deska wiejskich wędlin z chrupiącymi piklami z ogórka i buraka mogą stanowić znakomity podkład pod serwowane tutaj wyborne piwa. Patelnia jagnięca, kryjąca soczystą kiełbaskę, kotlecik z combra, golonkę i purée fasolowe, zaspokoi duży głód. Nie można pominąć deserów, a szczególnie stworzonego na bazie pumpernikla torciku westfalskiego. Na dnie szklanki znajdziemy słodki, lekki twarożek, na nim pokruszony pumpernikiel nasączony rumem, a na tym wszystkim wiśnie pod pierzynką z bitej śmietany.
PSST!?Zabytkowa kamienica mieści także hotel. Gdyby kolacja się przedłużyła, jeden z 20 pokoi z pewnością przytuli strudzonego gościa.
13/20
Regionalna/Swobodna
Ostrówek 19 45-082 Opole
tel. +48 77 453 12 14
www.restauracjastarka.pl
Czynne
pon. 14.00–24.00
wt.–sob. 12.00–24.00
niedz. 12.00–22.00
kuchnia:
pon.–sob. do 23.30
niedz. do 21.30
Średnie ceny
przystawka 24 zł
danie główne 44 zł
deser 13 zł
Płatność kartą
Visa MC
Stary Dom
Szef kuchni Rafał Kowalczyk
Rafał Kowalczyk to kucharz zaprawiony w bojach. Po szefowaniu w restauracji U Fukiera przeniósł się do Starego Domu. Serwuje kuchnię polską inspirowaną przepisami historycznymi i potrzebami dużej restauracji. W weekendy lokal ogranicza kartę do dań łatwych w porcjowaniu i podgrzewaniu – tym samym zmienia się w restaurację nastawioną na rodzinne posiłki.
Mieszczący się przy ruchliwej ulicy Puławskiej Stary Dom to miejsce przywołujące na myśl wizytę w domu zamożnej ciotki mieszczanki. Wystrój jest dobrze przemyślany – począwszy od obitej brązowym drewnem fasady budynku, poprzez wygodne, lekko rustykalne meble i ciepłe oświetlenie, po bogate folkowe dekoracje. Już przy wejściu wiadomo, że to miejsce wyjątkowe.
Porcje są solidne. Można tu zjeść pierogi z truskawkami (serwowane także przed sezonem) oraz pełen zieleniny i orzeźwiającego smaku chłodnik litewski. Lub też skusić się na kaczkę pieczoną albo pulpety cielęce. Te drugie są mocno cynamonowe, mięciutkie i delikatne.
Karta win i alkoholi skomponowana przez dwukrotnego mistrza Polski sommelierów Andrzeja Strzelczyka. A w niej m.in. Nalewki Staropolskie od Karola Majewskiego i dwie wersje wódki Vestal od Johna Borrella – jedna jest z ziemniaków pomorskich, a druga kaszubskich. Wina praktycznie tylko na butelki.
PSST!?Podczas robienia rezerwacji warto poprosić o stolik na parterze – sale na piętrze są niższe i odbiegają od dolnych wystrojem oraz klimatem.
12,5/20
Polska/Rodzinna
Puławska 104/106 02-620 Warszawa
tel. +48 22 646 42 08
www.restauracjastarydom.pl
Czynne
codziennie 12.00–23.30
kuchnia:
codziennie do 22.30
Średnie ceny przystawka 30 zł
danie główne 40 zł
deser 20 zł
Płatność kartą
Visa MC AmEx
WunderBAR
Szefowa kuchni Kinga Kiczyńska
W WunderBARze gotują WunderBabcie, jedna z nich ma ponoć 90 lat. Lokal mieści się na skrzyżowaniu ulic Wojewódzkiej i Plebiscytowej, pięć minut spacerkiem od dworca kolejowego. Lokal ma atmosferę starego niemieckiego baru, gdzie można spędzić kilka dni, pijąc piwo i pałaszując pyszne domowe jedzenie. Klimat tworzą stare obrazy i instrumenty muzyczne pozawieszane na ścianach.
Amatorzy starej śląskiej i/albo niemieckiej kuchni będą zachwyceni. Krupnik na pęczaku z gęsimi żołądkami zawiesza poprzeczkę tak wysoko, że kolejnym daniom trudno ją przeskoczyć. Esencjonalny bulion z kawałkami warzyw i idealnie ugotowaną kaszą stanowi świetną bazę dla solidnych kawałków gęsich żołądków. Widać tutaj wyraźnie kunszt i wieloletnie doświadczenie kucharek. Zakręcone kiełbaski (podane na zasmażanej kapuście) pochodzą od prawdziwego rzeźnika, który robi je z prawdziwego mięsa i świetnie zna się na swoim fachu. Na początku wydaje się, że porcja jest za duża, jednak już po kilku chwilach kiełbaska znika, a na talerzu zostaje jedynie patyczek, który przytrzymywał ją, aby zachowała kształt ślimaka. Chciałoby się jeszcze! Z deserów warto polecić kremowe tiramisu. Nie jest to stary niemiecki przysmak, a jednak doświadczone babcie z Katowic jakimś cudem potrafią go przyrządzić tak dobrze jak włoscy mistrzowie.
PSST!?W sezonie letnim dostępne są bawarskie precle z oryginalnymi dodatkami, np. golonką, musztardą i ogórkiem chili.
13/20
Regionalna/Swobodna
Plebiscytowa 2 40-035 Katowice
tel. +48 32 781 76 90
www.wunderbar.pl
Czynne
codziennie 13.00–24.00
kuchnia:
codziennie do 23.00
Średnie ceny
przystawka 21 zł
danie główne 45 zł
deser 17 zł
Menu degustacyjne
„Koryto WunderBAR" 69 zł
Płatność kartą
Visa MC AmEx
KONKURS
Dla naszych czytelników mamy 8 egzemplarzy „Żółtego Przewodnika" Gault & Millau:
Aby je wygrać, wyślij w piątek (18 grudnia) esemes o treści
ZW.04.Imię Nazwisko + ADRES WYSYŁKI
na nr 71601 (cena 1 zł plus VAT - 1,23 zł).
Wygrywa co drugi esemes nadesłany na dany kod w godz. 13.00 - 15.00 w dniu 18 grudnia do momentu wyczerpania puli nagród (książkę wyślemy na wskazany w esemesie adres, informacja o wygranej znajdzie się w esemesie zwrotnym).