La Folie
Szef kuchni / Chef Dawid Ankowski
Dawid Ankowski przejął stery tutejszej kuchni od Krzysztofa Matuszkiewicza. Menu zawiera dania kuchni francuskiej, dość mocno zmodyfikowane przez kreatywnego szefa.
La Folie to restauracja otwarta niewiele ponad rok temu w samym sercu turystycznego Wrocławia, przy Placu Solnym. Niewielki, przytulny i utrzymany w klimacie francuskich bistro lokal przyciąga gości zawartą w nazwie obietnicą (kulinarnego) szaleństwa.
Menu jest krótkie, sezonowe i skomponowane głównie z polskich produktów. W karcie np. nowoczesny tatar podany z żółtkiem sous vide. Oraz nietypowo przyrządzone smażone przegrzebki: zadziwiająco dobrze komponują się z wyrazistym sosem na bazie curry, chrupiącymi skwarkami ze specku, pianką z boczku oraz filecikami z pomarańczy, które wprowadzają do kompozycji owocową świeżość. Szaleństwo szalenie smakowite! Warto też spróbować kaczki. W La Folie przygotowywana jest metodą sous vide i podawana z czerwoną kapustą, bezami jeżynowymi oraz ziemniakami pieczonymi z rozmarynem – żeby było bardziej „szalenie”, zamiast zwykłych zastosowano truflowe, o intensywnej fioletowej barwie. Maleńkie jeżynowe beziki świetnie przełamują kwasowość kapusty i harmonijnie komponują się z drobiem. Jeżeli będzie w menu mus z białej czekolady, zamawiajcie koniecznie!
PSST! Podczas kręcenia we Wrocławiu Mostu szpiegów, w La Folie kolację jedli Steven Spielberg i Tom Hanks.
11/20
Międzynarodowa/Romantyczna
pl. Solny 8-9
50-061 Wrocław Wrocław
tel. +48 785 566 874
www.facebook.com/
La-Folie-612481218859358/
timeline/
Czynne
codziennie od 12.00 do ostatniego gościa
kuchnia:
codziennie do 22.30
Visa MC AmEx
Średnie ceny
przystawka 35 zł
danie główne 62 zł
deser 22 zł
Płatność kartą
Visa MC AmEx
POZIOM 511 Bar & Restaurant
Szefowa kuchni / Chef Oliwia Bernady
Nominowana w kategorii Kobieta Szef Gault&Millau 2014 Oliwia Bernady zamieniła swoje dotychczasowe miejsce pracy – restaurację Jung & Lecker – na hotel Poziom 511. Pełna miłości do kuchni, z dobrym warsztatem i świeżymi pomysłami ma wszelkie szanse, aby wznieść tutejszą gastronomię na wyżyny.
Hotel pięknie wpisuje się w krajobraz Jury Krakowsko-Częstochowskiej, położony jest niecały kilometr od malowniczych ruin zamku w Ogrodzieńcu. Z okna i tarasu restauracji rozciąga się widok aż po horyzont. Restauracja jest dość elegancka, ale krawaty nie są konieczne. Świetnie nada się na niezapomnianą randkę. W Poziomie 511 najlepiej zostać na noc, gdyż do posiłku stanowczo należy wybrać wino z dość przystępnej cenowo karty.
Menu jest trzy: podstawowe, wegańskie oraz autorskie Oliwii Bernady, w którym do każdej przystawki i dania głównego rekomendowane jest wino od Mielżyńskiego (p. s. 309). Szefowa kuchni rekomenduje np. grillowane bakłażany z kozim serem – smakują nieźle! Jesiotr (z pobliskiej hodowli) podany został z risotto o delikatnym smaku pomarańczy i łagodnym sosem beurre blanc – porcja dość solidna. Bardzo smaczny był deser – krem jogurtowo-orzechowy o rześkim i wyraźnym smaku, rozpromieniony dodatkiem coulis z ananasa i markui.
PSST! Zostającym na noc polecamy skorzystać ze spa. Oferta jest bardzo bogata, a usługi na wysokim poziomie.
11/20
Międzynarodowa/Elegancka
Bonerów 33
42-440 Podzamcze k. Ogrodzieńca
tel. +48 32 746 28 12
+48 600 462 800
www.poziom511.com/restauracja/ala-carte
Ogrodzieniec – okolice
Czynne
niedz.–czw. 13.00–22.00
pt.–sob. 13.00–23.00
Średnie ceny
przystawka 27 zł
danie główne 60 zł
deser 20 zł
Płatność kartą
Visa MC
Szafarnia 10
Szef kuchni / Chef Grzegorz Labuda
W maju 2015 r. Szafarnia stała się królestwem Grzegorza Labudy. Autor kilku książek kulinarnych (np. Przysmaki szlacheckie we współczesnej kuchni) i doświadczony szef gotował m.in. w poznańskim Blow Up Hall i dla premierów państw unijnych podczas polskiej prezydencji. Labuda stawia na kulinarne bogactwo Pomorza i Kaszub. W kuchni używa świeżych bałtyckich i jeziornych ryb, kaszubskich serów zagrodowych i (zasadniczo) produktów pochodzących od dostawców w promieniu 100 km od Szafarni.
Szafarnia 10 to jednocześnie adres i nazwa restauracji. Mieści się na parterze 10-piętrowego budynku Amber Tower, tuż koło mariny. Na ostatnim piętrze wieżowca restauracja ma taras VIP, z którego rozciąga się fantastyczny widok na starówkę. Wnętrze jest nowoczesne, minimalistyczne, przestronne i jasne, utrzymane w stylu marynistycznym – wśród kolorów dominuje błękit. Kuchnia otwarta.
W menu lokalu obok tatara z polędwicy wołowej znajduje się tatar z bałtyckiego dorsza; obok konfitowanego w palonym maśle sandacza – żeberka z dzika. Nawet tak oczywista potrawa jak szparagi z sosem holenderskim i jajkiem przygotowana jest perfekcyjnie. W punkt ugotowane zielone szparagi, rewelacyjny, lekko żółty sos holenderski, zgrabne, właściwie ugotowane jajko w koszulce – wszystko pięknie współgra ze sobą smakami i kolorami.
PSST! W Szafarni jest homarium. Dzięki temu można spróbować homarów kanadyjskich przyrządzonych tuż po odłowieniu – są wtedy najsmaczniejsze.
10,5/20
Regionalna/Elegancka
Szafarnia 10
80-755 Gdańsk Gdańsk
tel. +48 58 600 85 00
www.szafarnia10.pl
Czynne
codziennie 7.00–11.00 (śniadania) 12.00–22.00 (a la carte)
Średnie ceny
przystawka 27 zł
danie główne 51 zł
deser 17 zł
Menu degustacyjne
6 dań 170 zł
Płatność kartą
Visa MC AmEx
Tamka 43
Szef kuchni / Chef Rafał Hreczaniuk
Od trzech lat szefuje tu Rafał Hreczaniuk. Prezentując autorską kuchnię, wykorzystuje doświadczenie zdobyte w topowych europejskich restauracjach: Chapter One, The Commons i L’Ecrivain w Dublinie, a także La Fermata w Mediolanie.
Lokal mieści się w Muzeum Fryderyka Chopina w centrum Warszawy. Minimalistyczne wnętrze zdominowane przez szary beton i szkło wypełniają nowoczesne meble.
Można skorzystać z menu a la carte lub degustacyjnego. Należy zaznaczyć, że w tym drugim przypadku selekcja win towarzyszących potrawom jest wybitnie trafna – można w stu procentach zaufać sommelierowi. Menu (w tym degustacyjne) zmienia się wraz z porami roku. Hreczaniuk gotuje potrawy wysublimowane i znakomicie łączy ze sobą różne smaki. Zacząć można od zielonych szparagów podanych z musem z koziego sera i orzechami laskowymi, które w delikatny sposób zaostrzą apetyt. Szczególną uwagę należy zwrócić na wędzonego na miejscu węgorza, którego szef kuchni skojarzył z dwoma produktami o zdecydowanych smakach: lekko pikantną i korzenną białą rzepą oraz kwaskowatym rabarbarem. Zachwycić się można delikatną, słodkawą młodą marchewką ugotowaną al dente, której smak delikatnie kontrastuje z wytrawną pianą z czosnku niedźwiedziego. Podsumowaniem posiłku niech będzie deser z rabarbaru z werbenową granitą oraz żelem z hibiskusa.
PSST! Karta win bogata. Bardzo dużo trunków dostępnych na kieliszki.
14,5/20
Nowatorska/Biznesowa
Tamka 43
00-355 Warszawa Warszawa
tel. +48 22 441 62 34
www.tamka43.pl
Czynne
codziennie 12.00 do ostatniego gościa
kuchnia:
codziennie do 22.00
Średnie ceny
przystawka 50 zł
danie główne 78 zł
deser 30 zł
Menu degustacyjne
5 dań 190 zł
5 dań 350 zł
(z winem)
6 dań 220 zł
6 dań 400 zł
(z winem)
7 dań 250 zł
7 dań 450 zł
(z winem)
Płatność kartą
Visa MC AmEx
Zagroda Bamberska
Szef kuchni / Chef Mateusz Mikuła
Kawałek wsi w środku miasta – tak w skrócie opisać można Zagrodę Bamberską. To żywy pomnik dziedzictwa Bambrów przybyłych na tereny Wielkopolski z okolic Bambergu w I poł. XVIII w. Ten pracowity i gospodarny lud szybko zasymilował się z mieszkańcami Poznania. Dzisiaj na Jeżycach znajdziemy kompleks historycznych zabudowań mieszczących restaurację, salę konferencyjną i 10 pokoi hotelowych. Zagroda jest także znakomitym miejscem na plenerową imprezę.
Wnętrze restauracji jasne i nowoczesne. I tylko spojrzenie w górę, na drewniane belki oraz dwie antresole, przypomina o historii tego miejsca. Przepiękny ogród z placem zabaw i murowanym grillem zachęca, aby zostać tu dłużej i wśród zieleni odpocząć od zgiełku miasta.
Karta jest wyjątkowa, bo znajdziemy w niej unikatowe smakołyki: chrupiącą zapiekankę bamberską z chleba pszenno-lnianego podaną z pastą z bakłażana i rukolą. Pierogi z ciasta filo z aromatycznym farszem z wędzonego twarogu i ogórka, pławiące się w sosie pomidorowym z trawiastozieloną oliwą. Sałatę z przepysznym, wilgotnym, wędzonym pstrągiem, harmonijnie komponującym się z chrupiącą kalarepką i słodkawym sosem jogurtowym. Na koniec posiłku obowiązkowo zamówić należy bambrzok – słodki placek z mąki i ziemniaków z bakaliami, na którego przepis zdobi jedną ze ścian restauracji.
PSST! Jeśli ktoś chciałby przespać się w chlewiku lub kurniku, w Zagrodzie czekają na niego komfortowe pokoje hotelowe ponazywane zgodnie z historycznym przeznaczeniem budynków.
12,5/20
Regionalna/Rodzinna
Kościelna 43
60-534 Poznań Poznań
tel. +48 61 842 77 90
www.zagrodabamberska.pl
Czynne
pon.–sob. 13.00–20.00
niedz. 12.00–19.00
kuchnia:
pon.–sob. do 19.30
niedz. do 18.30
Średnie ceny
przystawka 23 zł
danie główne 50 zł
deser 15 zł
Płatność kartą
Credit cards accepted
Visa MC AmEx