SAARTJ to jedna z restauracji w Luizjanie. Prowadzi ją nigeryjski szefa kuchni Tunde Wey. Właściciel postanowił, że biali klienci będą płacić w niej za posiłek więcej, niż Afroamerykanie.
Przeprowadzone w 2013 roku badanie wykazało, że przeciętny dochód Afroamerykanina w Luizjanie był o 54 procent niższy niż w przypadku osoby białej.
Klienci restauracji mają dwie opcje cenowe - 12 dolarów lub sugerowane 30 dolarów. Jak wyjaśnia Tunde, jedynie biali klienci proszeni są o rozważenie zapłacenia wyższej ceny.
- Standardowa cena dostępna jest dla wszystkich, a sugerowana cena oferowana jest białym klientom - powiedział właściciel restauracji. - Różnica cen odpowiada dysproporcjom płac między czarnymi i białymi gospodarstwami domowymi w Nowym Orleanie - podkreślił.
Dwa cenniki obowiązywały w restauracji przez miesiąc, i - jak zaznaczał właściciel restauracji - pomysł okazał się skuteczny i pomógł w dyskusji.