Luizjana: Jesteś biały? Zapłacisz za posiłek więcej

Restauracja w Nowym Orleanie chce zwiększyć świadomość na temat dyskryminacji ekonomicznej ze względu na rasę. W tym celu postanowiła podwyższyć ceny dla białych klientów.

Aktualizacja: 19.03.2018 12:40 Publikacja: 19.03.2018 12:25

Luizjana: Jesteś biały? Zapłacisz za posiłek więcej

Foto: Twitter

SAARTJ to jedna z restauracji w Luizjanie. Prowadzi ją nigeryjski szefa kuchni Tunde Wey. Właściciel postanowił, że biali klienci będą płacić w niej za posiłek więcej, niż Afroamerykanie.

Przeprowadzone w 2013 roku badanie wykazało, że przeciętny dochód Afroamerykanina w Luizjanie był o 54 procent niższy niż w przypadku osoby białej.

Klienci restauracji mają dwie opcje cenowe - 12 dolarów lub sugerowane 30 dolarów. Jak wyjaśnia Tunde, jedynie biali klienci proszeni są o rozważenie zapłacenia wyższej ceny.

- Standardowa cena dostępna jest dla wszystkich, a sugerowana cena oferowana jest białym klientom - powiedział właściciel restauracji. - Różnica cen odpowiada dysproporcjom płac między czarnymi i białymi gospodarstwami domowymi w Nowym Orleanie - podkreślił.

Dwa cenniki obowiązywały w restauracji przez miesiąc, i - jak zaznaczał właściciel restauracji - pomysł okazał się skuteczny i pomógł w dyskusji.

Dodatkową opłatę zdecydowało się zapłacić około 78 procent białych klientów. Według właściciela wynika to z "pozytywnej presji społecznej" i potrzeby pomagania innym.

- Odmawianie płacenia więcej jest antyspołeczne, a ludzie nie chcą być za to osądzani - powiedział Tunde. - Ludzie patrzą na mnie i myślą, że ich oceniam. Jeśli nie mogą zapłacić więcej, tłumaczą dlaczego - dodał.

Chociaż pomysł spotkał się z pewnymi zastrzeżeniami, w większości został dobrze przyjęty. W niektórych przypadkach nawet czarni klienci proponowali, że zapłacą wyższą cenę za posiłek.

Dodatkowe pieniądze, które płacili w restauracji biali klienci, trafiały do czarnoskórych osób, które potrzebują pomocy. Głównym celem projektu jest jednak kształcenie ludzi na temat nierówności.

- Mówi się, że jeśli będziesz ciężko pracować, staniesz się bogaty. To nie jest prawda. Chcemy sprowokować dalsze myślenie na ten temat - podkreślił Tunde.

SAARTJ to jedna z restauracji w Luizjanie. Prowadzi ją nigeryjski szefa kuchni Tunde Wey. Właściciel postanowił, że biali klienci będą płacić w niej za posiłek więcej, niż Afroamerykanie.

Przeprowadzone w 2013 roku badanie wykazało, że przeciętny dochód Afroamerykanina w Luizjanie był o 54 procent niższy niż w przypadku osoby białej.

Pozostało 82% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Społeczeństwo
Wybory samorządowe 2024: Wszystko, co trzeba o nich wiedzieć
Społeczeństwo
Ulotka wyborcza postawiła na nogi służby w Szczucinie. Co w niej było?
Społeczeństwo
Budowlańcy zgubili urządzenie promieniotwórcze. Jest nagroda dla znalazcy
Społeczeństwo
Sondaż: Polacy nie chcą, aby wojsko NATO weszło na Ukrainę
Społeczeństwo
Nowy rekord WOŚP. Jerzy Owsiak o wyniku tegorocznej zbiórki