Eksperci alarmują – co roku z powodu skutków nadmiernego spożycia soli umiera kilkadziesiąt tysięcy Polaków. Statystyczny Polak spożywa od 10 do 15 g soli dziennie. Nie powinien spożywać więcej niż 5 gramów (to płaska łyżeczka od herbaty).
Do tego często nie mamy pojęcia, ile jej spożywamy. Sól znajduje się praktycznie we wszystkim, co jemy – tłumaczy dr Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. – I o ile jeszcze mniej więcej zwracamy uwagę na ilość kalorii na opakowaniu, o tyle całkowicie pomijamy ilość soli.
Producenci często nie podają ilości soli, bo wciąż nie mają takiego obowiązku. Czasami podają ilość sodu. Przelicznik jest prosty: 1 g sodu (Na) to 2,5 grama soli (NaCl).
Na szczęście zgodnie z nowymi przepisami od 13 grudnia 2016 r. podawanie zawartości soli w produktach spożywczych na ich opakowaniach będzie obowiązkowe we wszystkich krajach Unii Europejskiej. – Dzięki temu konsumenci zyskają możliwość dokonywania bardziej świadomych wyborów żywieniowych – podkreśla dr Katarzyna Stoś z IŻŻ.
Lista chorób, które mają związek z nadmiernym spożyciem soli, jest długa i stale się powiększa: osteoporoza, kamica nerkowa, nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, zawały serca, rak żołądka, otyłość, demencja.