Zdrowy posiłek w pracy i w domu

W produktach z tworzyw sztucznych warto zwracać uwagę na to, czy w swoim składzie nie zawierają szkodliwego bisfenolu.

Publikacja: 27.08.2020 17:19

Zdrowy posiłek w pracy i w domu

Foto: AdobeStock

W czasach pandemii koronawirusa coraz częściej rezygnujemy z posiłków na mieście. W zamian za to zabieramy drugie śniadanie czy obiady do pracy, szkoły i na uczelnie z domu. Najczęściej w poręcznych lunchboxach. Lubimy je, bo są szczelne i lekkie. Ale trzeba je rozsądnie wybierać, bo wciąż zdarza się, że nie wszystkie nadają się do kontaktu z żywnością (choć coraz częściej producenci dbają o ich skład).

Kupując lunchboxy, należy przede wszystkim zwracać uwagę na ich skład. Najwięcej zastrzeżeń w produktach z tworzyw sztucznych budzi bisfenol A (BPA), popularny związek chemiczny stosowany do produkcji tworzyw sztucznych. Uważa się, że ma negatywny wpływ na pracę układu hormonalnego, męską płodność i może być rakotwórczy, zwiększa ryzyko poronienia, a także możliwe, że przyczynia się do powstawania zaburzeń emocjonalnych u dzieci.

BPA przenika do organizmu trzema drogami: poprzez układ pokarmowy, oddechowy i skórę. Substancja ta jest uwalniana z tworzywa, zwłaszcza gdy poddaje się ją podgrzewaniu, zgnieceniu lub myje się detergentami. Bisfenol jest obecny przede wszystkim w tworzywach oznaczonych znakiem PC (wykonanych z poliwęglanu). Są to np. niektóre butelki, pojemniki, ale też zadaszenia, elementy oświetleniowe czy sprzęt medyczny. By nie narażać się na negatywny wpływ BPA, trzeba takich naczyń używać zgodnie z przeznaczeniem. Przykładowo PET używany masowo do produkcji butelek czy opakowań na żywność jest bezpieczny pod warunkiem, że nie używa się ich wielokrotnie i nie podgrzewa. Do wielokrotnego używania są przeznaczone specjalne pojemniki.

To ważne zwłaszcza w przypadku dzieci – w butelkach niemowlęcych stosowanie bisfenolu jest zakazane. Dlatego trzeba szukać tych, na których znajduje się informacja o tym, że nie zawierają BPA. Problem jednak w tym, że może być on użyty do produkcji zabawek, które małe dzieci często wkładają do buzi.

Nie oznacza to jednak, że trzeba całkowicie rezygnować z plastikowych opakowań. Warto jednak zwracać uwagę na tzw. kod recyklingu, czyli trójkąt zbudowany ze strzałek. Znajdująca się w jego środku liczba świadczy o tym, jaki materiał został zastosowany do jego produkcji. Poniżej trójkąta jest umieszczany skrót literowy. Należy unikać tych plastików, na których znajduje się kod 3 lub 7 albo skrót PC 7, PVC lub O (other). Opakowania z takimi kodami mogą zawierać BPA.

Alternatywą dla wyrobów z plastiku są szklane i metalowe pojemniki na żywność. Coraz częściej można także kupić na rozsądne pieniądze stalowe czy szklane butelki na wodę.

Adam Fotek ekspert ds. badań J.S. Hamilton Poland sp. z o.o.

Szklane pojemniki przeznaczone do przechowywania żywności są nie tylko bezpieczne, ale i bardzo odporne na wysoką temperaturę. Zapewniają też dłuższy czas użytkowania, mogą być wykorzystywane do przechowywania ciepłej i zimnej żywności o różnej konsystencji, nie wchłaniają zapachów i nie zmieniają smaku potraw. Szklane wyroby mogą zostać poddane powtórnej przeróbce. Z drugiej strony szkło jest wyjątkowo nieekonomicznym opakowaniem ze względu na swoją wagę. Podstawową wadą szkła jest jego tłukliwość. A okruchy szkła mogą stanowić zagrożenie mechaniczne. Podobne do szkła właściwości posiadają opakowania metalowe. Są powszechnie stosowane do pakowania konserw i produktów z długim terminem ważności. Należy zaznaczyć, że wyroby z czystego aluminium – takie jak folia lub garnki – nie nadają się do pakowania produktów kwaśnych, gdyż ulegają korozji. Z kolei opakowania z papieru i tektury służą głównie jako opakowania pośrednie do innych rodzajów opakowań. Należy zaznaczyć, że aby móc wykorzystać opakowanie papierowe na przykład do wykonania kubków na napoje, musimy zastosować dodatkowe powleczenie zrobione np. z tworzywa sztucznego. Nie bójmy się opakowań z tworzyw sztucznych. Obecnie tworzywa sztuczne są najdoskonalszymi materiałami opakowaniowymi, jakie wynalazł człowiek. Łączą w sobie wytrzymałość szkła i metalu z lekkością papieru. Można je formować w dowolne kształty, zdobić i dowolnie przetwarzać. Obecnie opakowania z tworzyw sztucznych nie mają realnej alternatywy w innych materiałach opakowaniowych. Należy wyraźnie zaznaczyć, że większość informacji dostępna w mediach i internecie na temat ich szkodliwości jest nieprawdziwa. Symbol (trzy strzałki tworzące trójkąt), w środku którego umieszczona jest cyfra (od 1 do 7), oznacza jedynie rodzaj użytego tworzywa sztucznego. HDPE, PP, PET i inne. Podana cyfra w żaden sposób nie odnosi się do szkodliwości zdrowotnej danego tworzywa. Wszystkie one mogą być bezpiecznie stosowane do kontaktu z żywnością. Nie jest prawdą, że prawie wszystkie tworzywa sztuczne zawierają A BPA i ftalany. Akurat tak się składa, że w opakowaniach do żywności te związki praktycznie nie występują. Wszystkie opakowania do żywności, w tym te wykonane z tworzyw sztucznych, podlegają badaniom i nadzorowi służb państwowych. Laboratorium J.S. Hamilton Poland od wielu lat pomaga producentom i importerom w utrzymaniu należytej jakości opakowań. Przeprowadzając tysiące analiz rocznie możemy stwierdzić, że tylko niewielka część opakowań wymaga poprawy. Powyższe stwierdzenia odnoszą się również do opakowań wielorazowego użytku. Są one wykonane z bardzo odpornych tworzyw, takich jak PET, ABS, SAN. Jeżeli przeszły właściwe badania przed wprowadzeniem do obrotu, to można je bezpiecznie stosować przez długi czas. Oczywiście istnieje problem zanieczyszczenia środowiska naturalnego odpadami z tworzyw sztucznych – ale należy zaznaczyć, że jest to problem ochrony środowiska, a nie zdrowia człowieka. Unia Europejska i firmy prywatne prowadzą prace nad zwiększeniem ilości tworzyw sztucznych poddawanych recyklingowi oraz opracowywaniu nowych, bardziej przyjaznych środowisku tworzyw sztucznych.

W ostatnich latach pojawiły się także alternatywne, ekologiczne opakowania, w których można zabrać posiłek do pracy. Boom przeżywają w ostatnim czasie woskowijki, które skutecznie zastępują folię spożywczą. To kawałek materiału, który dzięki dodatkowi wosku pszczelego (dla wegan sojowego) można wykorzystywać do opakowania kanapki. Woskowijka jest wielorazowa.

Na zakupy można się zaopatrzyć w materiałowe woreczki na owoce, warzywa czy pieczywo.

W czasach pandemii koronawirusa coraz częściej rezygnujemy z posiłków na mieście. W zamian za to zabieramy drugie śniadanie czy obiady do pracy, szkoły i na uczelnie z domu. Najczęściej w poręcznych lunchboxach. Lubimy je, bo są szczelne i lekkie. Ale trzeba je rozsądnie wybierać, bo wciąż zdarza się, że nie wszystkie nadają się do kontaktu z żywnością (choć coraz częściej producenci dbają o ich skład).

Pozostało 93% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Wydarzenia
Polscy eksporterzy podbijają kolejne rynki. Przedsiębiorco, skorzystaj ze wsparcia w ekspansji zagranicznej!
Materiał Promocyjny
Jakie możliwości rozwoju ma Twój biznes za granicą? Poznaj krajowe programy, które wspierają rodzime marki
Wydarzenia
Żurek, bigos, gęś czy kaczka – w lokalach w całym kraju rusza Tydzień Kuchni Polskiej
Wydarzenia
#RZECZo...: Powiedzieli nam
Wydarzenia
Kalendarium Powstania Warszawskiego