fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Rozmaitości

W Egipcie więcej zachorowań wywołanych przez bakterię E. coli

AFP
Niemieckie MSZ zmieniło komunikat dotyczący wyjazdów do Egiptu. Ostrzega w nim przed ryzykiem chorób wywołanych przez enterokrwotoczny szczep pałeczki okrężnicy (EHEC)

Turyści przebywający w Egipcie powinni przywiązywać większą wagę do higieny posiłków. Niemieckie Ministerstwo Spraw Zagranicznych zmieniło właśnie komunikat dotyczący podróży do tego kraju. Informuje w nim, że w tym roku wzrosła liczba zachorowań wywołanych przez enterokrwotoczny szczep pałeczki okrężnicy (EHEC).

EHEC to niebezpieczny szczep bakterii Escherichia coli, który wywołuje choroby układu pokarmowego groźne dla życia. Może być przyczyną zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS), którego konsekwencjami są niszczenie krwinek czerwonych, ostra niewydolność nerek, żółtaczka, niekiedy również zatrzymanie moczu. MSZ zaleca, by samodzielnie obierać owoce, nie jeść niedogotowanych potraw i nie pić nieprzegotowanej wody.

Jak podaje portal branżowy TRVL Counter, powołując się na dane Instytutu Roberta Kocha, dotąd na choroby wywołane E.coli zapadło 31 niemieckich turystów. Do zachorowania doszło w czasie pobytu w Egipcie lub po powrocie z niego. Pięć przypadków skończyło się poważnymi komplikacjami.

Portal zaznacza, że liczba podobnych zachorowań wzrosła w porównaniu z zeszłym rokiem, choć nie podaje konkretnych danych. Nie można tego tłumaczyć jedynie większą popularnością wycieczek do kraju faraonów. Pacjenci mieszkali w różnych hotelach, przebywali nawet w innych miejscowościach. Według Instytutu głównym źródłem zachorowań są surowe owoce, warzywa i sałatki oraz niedogotowane mięso wołowe i baranie.

W zeszłym roku w hotelu Steigenberger Aqua Magic w Hurghadzie zmarło dwoje brytyjskich turystów. Przyczyną ich śmierci miała być choroba wywołana przez bakterie E. coli.

Źródło: rp.pl
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA