Prowadzę działalność gospodarczą opodatkowaną podatkiem liniowym. Jestem podatnikiem VAT czynnym wykonującym wyłącznie czynności opodatkowane VAT. Zaprosiłem kontrahenta (potencjalnego klienta) na obiad do restauracji. Nabycie usług gastronomicznych zostało udokumentowane fakturą z 17 lipca 2015 r., nr 176/07/2015 na łączną kwotę 105,84 zł, w tym VAT 7,84 zł. Czy i gdzie powinienem zaewidencjonować poniesiony koszt VAT od nabytych usług gastronomicznych w podatkowej księdze przychodów i rozchodów? – pyta czytelnik.
Z interpretacji wydawanych przez organy podatkowe wynika, że zaakceptowały już one to, iż wydatki poniesione na podjęcie kontrahenta poczęstunkiem w restauracji nie są kosztami reprezentacji i mogą zostać zaliczone do kosztów uzyskania przychodów na zasadach ogólnych.
Kosztami uzyskania przychodów są koszty poniesione w celu osiągnięcia przychodów lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów, z wyjątkiem kosztów wymienionych w art. 23 ustawy o PIT (art. 22 ust. 1 ustawy o PIT). Nie uważa się natomiast za koszty uzyskania przychodów kosztów reprezentacji, w szczególności poniesionych na usługi gastronomiczne, zakup żywności oraz napojów, w tym alkoholowych (art. 23 ust. 1 pkt 23 ustawy o PIT).
Tylko w dwóch przypadkach
VAT od nabywanych towarów i usług generalnie nie jest kosztem uzyskania przychodów. Jednak zgodnie z art. 23 ust. 1 pkt 43 lit. a ustawy o PIT nie uważa się za koszty uzyskania przychodów podatku od towarów i usług, z tym że jest kosztem uzyskania przychodów podatek naliczony:
- jeżeli podatnik jest zwolniony od podatku od towarów i usług lub nabył towary i usługi w celu wytworzenia albo odsprzedaży towarów lub świadczenia usług zwolnionych od podatku od towarów i usług,