Łagodna pogoda może sprawić, że wina lodowego (Eiswein) z rocznika 2015 roku nie będzie.

- Jest coraz mniejsza szansa na takie wino z tego roku - powiedział Achim Ginkel z urzędu monitorującego przemysł winiarski w kraju związkowym Nadrenii-Palatynacie.

Wino lodowe (Eiswein) wytwarzane jest z winogron zbieranych po pierwszych po pierwszych mrozach. Z krzaków winogrona zbierane są zamarznięte i wyciskane przed rozmrożeniem.

W tym roku jednak łagodna zima sprawiła, że większość winogron przeznaczonych na Eiswein zgniła lub spleśniała na krzakach i nie nadają się do dalszego przetworzenia. W regionie Palatynatu, drugiego największego niemieckiego regionu produkcji wina, dwie trzecie winogron nie nadaje się już do przetworzenia na wino. Cześć właścicieli winnic zdecydowała się je zebrać i przeznaczyć na suszenie, ale wiele po prostu zgniła na krzakach. Nawet jeśli teraz złapie mocny mróz to owoców jest bardzo mało, by mówić o porządnych zbiorach.

Minimalna temperatura zamrażania winogron na Eiswein to -7 stopni C, a optymalna od -10 do -12 stopni C. Bez tych warunków wytworzenie słodkiego wona lodowego jest technicznie niemożliwe. Teoretycznie jest jeszcze szansa na białe wino lodowe z tego rocznika, o ile  styczniu złapie porządny mróz - uważa Christiane Leonhardt z Niemieckiego Instytutu Wina (Deutsches Weininstitut), monitorującego prace plantatorów i jakość wina w Niemczech.