Na pomysł stworzenia takiego lokalu wpadł Tony Fernandes, dyrektor generalny linii lotniczej AirAsia. Dania serwowane w lokalu nazwie Santan and T&CO są oparte na menu pokładowym i nawiązują do lokalnej, malezyjskiej kuchni.

Restauracja typu fast food mieści się w popularnym centrum handlowym i serwuje dokładnie takie dania jakie pojawiają się na pokładach AirAsia, czyli klasykę malezyjskiej kuchni, m.in. "Pak Nasser's nasi lemak" czyli ryż kokosowy z dodatkiem potrawki z kurczaka w sosie chilli. Nasi lemak to narodowa potrawa Malajczyków.

Potrawy zaczynają się od równowartości 3,99 euro czyli około 17 złotych za porcję.

Menu restauracji została opracowana przez zespół pięciu szefów kuchni i studentów szkół kulinarnych. Firma postawiła sobie za cel otworzenie 5 kolejnych punktów w najbliższych 12 miesiącach, a w ciągu kolejnych pięciu 100 kolejnych lokali. Największym marzeniem Fernandesa, którzy wierzy w powodzenie tego konceptu, jest otworzenie takiej restauracji na Times Square w Nowym Jorku.