Burger King testuje wielorazowe kubki i opakowania do Whoppera

Burger King chce być jeszcze bardziej eko i przymierza się do testowania kubków wielokrotnego użytku do napojów oraz pojemników na Whoppera, które będzie można używać wielokrotnie.

Aktualizacja: 22.10.2020 15:09 Publikacja: 22.10.2020 15:05

Burger King testuje wielorazowe kubki i opakowania do Whoppera

Foto: Bloomberg

Sieć fast-food rozpocznie testy nowych, bardziej ekologicznych opakowań od przyszłego roku. Burger King chce znacząco ograniczyć ilość śmieci produkowanych przez sieć restauracji.

Burger King ma nadzieję, że klienci będą prosić o podanie żywności w opakowaniach wielokrotnego użytku, wpłacać depozyt i odzyskiwać pieniądze po zeskanowaniu używanych kubków po napojach i pudełkach po burgerach za pośrednictwem aplikacji przed ich zwrotem.

Nowe opakowania powstały we współpracy z firmą TerraCycle Inc Loop, która zajmuje się produkcją opakowań typu "no waste", które można po użyciu wymyć i użyć ponownie. Nie wiadomo jeszcze z jakich konkretnie materiałów powstaną kubki i pudełka.

Burger King poinformował w oświadczeniu, że jego pojemniki wielokrotnego użytku będą czyszczone za pomocą „najnowocześniejszych" systemów czyszczących Loop, które są zgodne z „rygorystycznymi procedurami bezpieczeństwa dotyczącymi czystości i higieny, które stały się jeszcze bardziej istotne podczas obecnej pandemii "

Pilotażowy program testu kubków rozpocznie się w drugiej połowie 2021 roku w niektórych restauracjach w Nowym Jorku oraz w Portland w stanie Oregon oraz w Tokio - informuje agencja Reutera.

Burger King nie jest jedyną siecią, która zdecydowała się na opakowania wielokrotnego użytku, by ograniczyć ilość produkowanych śmieci.

Sieci Starbucks i McDonald's założyły firmę NextGen Consortium w 2018 roku, by opracować nowy typ ekologicznych kubków do picia, przykrywek oraz słomek, które będą łatwiejsze do przetworzenia, kompostowania a być może do wielokrotnego użycia.

Sieć fast-food rozpocznie testy nowych, bardziej ekologicznych opakowań od przyszłego roku. Burger King chce znacząco ograniczyć ilość śmieci produkowanych przez sieć restauracji.

Burger King ma nadzieję, że klienci będą prosić o podanie żywności w opakowaniach wielokrotnego użytku, wpłacać depozyt i odzyskiwać pieniądze po zeskanowaniu używanych kubków po napojach i pudełkach po burgerach za pośrednictwem aplikacji przed ich zwrotem.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu