Nowy słodzik z małą zawartością cukru

Największy w Europie producent cukru z buraków Südzucker zacznie produkcje słodzika o malej zawartości cukru, aby pomóc producentom ciast i łakoci, gdy rośnie popyt na wyroby bez cukru

Publikacja: 01.08.2018 12:01

Nowy słodzik z małą zawartością cukru

Foto: 123rf.com

Niemiecka grupa podpisała porozumienie z DouxMatouk z Tel Awiwu o produkcji słodzika o takiej samej słodkości, ale zawierającego o 40 proc. mniej cukru. Produkcja na skalę handlową zacznie się w połowie 2019 r.

Produkt, który został już zatwierdzony w Unii Europejskiej wykorzystuje mineralną cząstkę, która wiążąc się z cząstkami cukru zmniejsza ich działanie — wyjaśnił współzałożyciel i prezes DouxMatouk, Eran Baniel. Südzucker będzie produkować go dla europejskich odbiorców — dodał, ale nie ujawnił nazw tych, z którymi są prowadzone rozmowy

Produkt o niższej zawartości cukru jest logicznym rozszerzeniem działalności niemieckiej firmy, która chce zapewnić producentom żywności rozwiązania zastępcze pozwalające zmienić recepturę — powiedział szef działu handlowego Südzucker, Randolf Bursich.

Nowy wyrób może dać Niemcom przewagę nad konkurentami w Europie, ale docelowo może zmniejszyć popyt na ich zasadniczy produkt, cukier. Jego producenci na świecie mają do czynienia z nadpodażą z powodu rekordowej produkcji w niektórych kluczowych regionach i powoli malejącego popytu, bo producenci dań i napojów starają się ograniczać w nich zawartość cukru.

W lipcu Südzucker poinformował o zmniejszeniu w I kwartale o 49 proc. zysku operacyjnego z powodu spadku cen. Światowe ceny cukru rafinowanego LSUc1 zmalały w ciągu roku o prawie 20 proc. po spadku o 25 proc. w 2017 r. Był to wynik zniesienia przez Unię Europejską limitów produkcyjnych, które gwarantowały minimalne ceny. Dało to europejskim rolnikom swobodę w zwiększaniu areału i produkcji, ale naraziło ich na ujemne konsekwencje ruchu cen.

Niektóre kraje i regiony wprowadzili dodatkowe opłaty od cukru i napojów w ramach walki z otyłością i cukrzycą, co zmusiło producentów do zmiany receptur i oferowania produktów mniej słodkich Np. Nestlé wprowadziła w tym roku batoniki czekoladowe Milkybar Wowsomes zawierające o 30 proc. mniej cukru. Szwajcarzy osiągnęli taki wynik technologią napryskiwania mieszaniny mleka, cukru i wody w gorącym powietrzu, mieszanina wysycha, mleko stabilizuje rozpryskany cukier, który szybciej rozpływa się w ustach zapewniając słodki smak

Niemiecka grupa podpisała porozumienie z DouxMatouk z Tel Awiwu o produkcji słodzika o takiej samej słodkości, ale zawierającego o 40 proc. mniej cukru. Produkcja na skalę handlową zacznie się w połowie 2019 r.

Produkt, który został już zatwierdzony w Unii Europejskiej wykorzystuje mineralną cząstkę, która wiążąc się z cząstkami cukru zmniejsza ich działanie — wyjaśnił współzałożyciel i prezes DouxMatouk, Eran Baniel. Südzucker będzie produkować go dla europejskich odbiorców — dodał, ale nie ujawnił nazw tych, z którymi są prowadzone rozmowy

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Przemysł spożywczy
Polacy oszczędzają i nie marnują żywności
Przemysł spożywczy
Kakao droższe od miedzi. Zyskuje na wartości szybciej niż bitcoin
Przemysł spożywczy
Chude lata dla alkoholi. Uderzyła je akcyza
Przemysł spożywczy
Kakao drożeje szybciej niż bitcoin
Przemysł spożywczy
Wielka Brytania grozi zakazem importu polskiego drobiu z powodu salmonelli