Nowojorski restaurator: Jeśli chcesz być nieszczepiony, możesz zjeść gdzie indziej

Danny Meyer, restaurator i prezes Union Square Hospitality Group powiedział w rozmowie z CNN, że do lokali jego restauracji i barów będą mogły wejść tylko osoby, które mają certyfikat szczepienia przeciwko Covid-19.

Aktualizacja: 30.07.2021 09:13 Publikacja: 30.07.2021 07:22

Restauracja na Manhattanie

Restauracja na Manhattanie

Foto: Bloomberg

Meyer zapowiedział też, że Union Square Hospitality Group, która jest właścicielem 18 lokali gastronomicznych w Nowym Jorku, pracę dostana tylko osoby zaszczepione przeciwko Covid-19.

- Jeśli naprawdę chcesz się nie zaszczepić, możesz zjeść posiłek gdzie indziej, a także pójść do pracy gdzie indziej – powiedział Meyer. - Nazwałbym to polityką firmy, a nie nakazem – dodał.

Nowa polityka firmy wejdzie w życie 7 września. „Wymagamy od wszystkich gości okazania dowodu, że są w pełni zaszczepieni. Nasze zespoły również muszą być w pełni zaszczepione" - czytamy w komunikacie na stronie internetowej.

Goście zostaną poproszeni o przyniesienie „fizycznej karty szczepień przeciwko Covid-19, Excelsior Pass wydawanego w stanie Nowy Jork, odpowiedniego zaświadczenia wydanego przez stan lub zdjęcia karty szczepień wymaganej po przyjeździe".

Restauracje w całych Stanach Zjednoczonych zostały zdziesiątkowane przez pandemię, a tysiące osób zostało zmuszonych do zamknięcia w zeszłym roku, podczas lockdowny całej gospodarki. Wiosną, kiedy szczepionki stały się dostępne, restauracje zaczęły odżywać, ale wariant Delta znów straszy klientów i restauratorów i zakłóca ponowne otwarcie lokali gastronomicznych.

Firma Meyersa jest jedną z wielu w USA, które zdecydowały się na wprowadzenie nowych zasad w obawie przed szybko rozprzestrzeniającym się wariantem Delta.

Union Square Hospitality Group prowadzi restauracje i firmy eventowe w Nowym Jorku, Waszyngtonie i innych miastach w Stanach Zjednoczonych. W portfolio grupy znajduje się słynna Union Square Cafe, którą Meyer otworzył w Nowym Jorku w 1985 roku.

W 2015 roku Meyer wprowadził politykę "zakazu napiwków" w 18 restauracjach firmy i podniósł stawkę godzinową dla pracowników.

Meyer zapowiedział też, że Union Square Hospitality Group, która jest właścicielem 18 lokali gastronomicznych w Nowym Jorku, pracę dostana tylko osoby zaszczepione przeciwko Covid-19.

- Jeśli naprawdę chcesz się nie zaszczepić, możesz zjeść posiłek gdzie indziej, a także pójść do pracy gdzie indziej – powiedział Meyer. - Nazwałbym to polityką firmy, a nie nakazem – dodał.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu
Przemysł spożywczy
Polacy przestaną kupować chiński miód? Mogą na to wpłynąć nowe przepisy
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Przemysł spożywczy
FAO: ceny żywności wzrosły w marcu po 7 miesiącach spadku