Podstawową zaletą McDonald's jest to, że nieważne gdzie zamówimy Big Maca zawsze będzie on mniej więcej taki sam. Jednak teraz polski Big Mac będzie wyjątkowy na skalę europejską – polscy konsumenci jako pierwsi w Europie (i trzeci na świecie) będą mogli jeść klasyczne kanapki McDonald's w nowej odsłonie.
Czytaj także: McDonald's sprzedaje sos do kanapek Big Mac. Do frytek i nuggetów
- To największa zmiana, jakiej dokonaliśmy w naszych burgerach od ponad 20 lat. Modyfikacja obejmuje kilkanaście drobnych usprawnień w procesie przygotowania czy ustawieniach sprzętu, które w sumie dają istotną różnicę w smaku. Przygotowanie do tej zmiany trwało ponad 3 lata, przeprowadziliśmy setki testów i badań. Warto podkreślić, że Polska jest pierwszym krajem w Europie, który wprowadza do restauracji burgery przygotowywane według nowych procedur – mówi Krzysztof Czarnecki, odpowiedzialny za wprowadzenie zmian w burgerach w McDonald's Polska.
Zmianie uległy bułki – nowe są ciemniejsze i lepiej wypieczone (i z nową recepturą). Do tego wprowadzono nowe zasady grillowania mięsa, które mają sprawić, że będzie ono bardziej soczyste. Podczas grillowania bezpośrednio do wołowiny dodawana jest aromatyczna cebulka mająca nadać bardziej wyrazisty smak. Podwyższono też temperaturę grillowania, dzięki czemu mięso będzie gorętsze.
Bez zmian pozostali za to dostawcy bułek, mięsa czy warzyw i sałaty. Pieczywo nadal dostarcza firma ARYZTA, wołowinę zakład OSI w Ostródzie, a warzywa i sałaty lokalna firma spod Poznania McDonald's Green Factory oraz Eisberg z Legnicy.