Hamburger kosztuje 100 tys. jenów czyli 900 dolarów (niemal 3,5 tysiąca złotych) i waży z kilo. Można go zamówić w restauracji Oak Door, znajdującej się w hotelu Grand Hyatt Tokyo.
Kotlet zrobiony jest z najlepszej jakości wołowiny wagyu i lezy na bułce, która ma średnicę 25 centymetrów. cały hamburger jest wysokości 15 centymetrów. Na mięsie położona jest warstwa foie gra oraz kilka cienkich plastrów świeżych trufli.
W kanapce są tez pomidory oraz sałata. Na wierzchu bułka posypana jest płatkami prawdziwego złota.
- Chcieliśmy zrobić coś niezwykłego by uczcić nowego cesarza i nową erę w Japonii - powiedział AFP szef kuchni Patrick Shimada. Burger jest tez odwołaniem do japońskiej tradycji i korzeni Shimady, którego rodzina od czterech pokoleń mieszka w Stanach Zjednoczonych.
Golden Giant Burger - typowo amerykańskie danie - składa się z typowo japońskich składników.