Popyt na kawę rośnie nie tylko w bogatych krajach rozwiniętych, ale także tych, które są jej producentami. W południowej Ameryce, Afryce i Azji w sezonie 2015/2016 spożycie kawy wzrosło o 60 mln kilogramów - znacznie mocniej niż w krajach, które dotychczas uważane były za czołowych konsumentów kawy.
Plantatorzy ostrzegają jednak, że powoli kończą się możliwości rozbudowywania plantacji kawy, która potrzebuje specyficznych warunków klimatycznych i odpowiedniej gleby.
Najlepsza kawa rośnie w okolicach równika, na dużych wysokościach. To ogranicza możliwości plantatorów. Ziemia jest coraz droższa a produkcja kawy coraz kosztowniejsza, a co za tym idzie rosną także ceny ziarna. W ostatnim półwieczu powierzchnia plantacji się potroiła - przede wszystkim w takich krajach jak Wietnam, który wyrósł na światową potęgę kawową. Jednak zakładanie plantacji oznacza karczowanie lasów i wdzieranie się ludzi na tereny, które dotychczas były dziewiczym lasem. Organizacje ekologiczne ostrzegają przed skutkami takich działań i niszczeniem środowiska naturalnego, miejsca bytowania wielu zagrożonych gatunków zwierząt.
Plantatorów cieszą wysokie ceny kawy. Na plantacjach pracuje ponad 25 mln ludzi na całym świecie. Coraz popularniejsze są też marki Fair Trade - pochodzące z małych rodzinnych plantacji.
Polski rynek kawy wart jest już ponad 5 mld złotych. Statystyczny Polak rocznie wypija napar z około 3 kilogramów kawy. W Skandynawii na jedną osobę przypada aż 14 kilogramów, a w Niemczech około 9 kilogramów.