Dobre dane o kondycji polskich eksporterów żywności dochodziły od dawna, ale informacje Eurostatu pokazują to czarno na białym. Z jego wstępnych danych wynika, że w ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy 2017 r. Polska sprzedała za granicę żywność o wartości ok. 20 mld euro, czyli aż o 13 proc. więcej niż rok wcześniej. To zaś daje podstawy do optymizmu i podniesienia szacunków za cały rok.
– W zależności od sprzedaży w czwartym kwartale wartość eksportu żywności może osiągnąć od 26,7 do 27,5 mld euro – mówi „Rzeczpospolitej" Grzegorz Rykaczewski, analityk rynków rolnych banku BZ WBK. Dodaje, że w bieżącym roku możemy zanotować kolejny rekord, nawet jeśli dynamika wzrostu zwolni.
Jak wylicza analityk, najważniejszymi produktami sprzedawanymi za granicę w ciągu trzech kwartałów 2017 r. było mięso, produkty tytoniowe oraz przetwory mleczarskie. – Ich łączny udział w eksporcie żywności ogółem przekroczył w tym okres...
Dostęp do najważniejszych treści z sekcji: Wydarzenia, Ekonomia, Prawo, Plus Minus; w tym ekskluzywnych tekstów publikowanych wyłącznie na rp.pl.
Dostęp do treści rp.pl - pakiet podstawowy nie zawiera wydania elektronicznego „Rzeczpospolitej”, archiwum tekstów, treści pochodzących z tygodników prawnych, aplikacji mobilnej i dodatków dla prenumeratorów.