Rosyjskie Ministerstwo Przemysłu i Handlu, wydało zalecenia umożliwiające pracę punktów gastronomicznych w centrach handlowych. Jak wylicza gazeta RBK, punkty w galeriach muszą obsługiwać klientów przy osobnych stołach, tak jak w restauracjach. Wybór jedzenia i płatności za zamówienie może się odbywać wyłącznie poprzez elektroniczne menu.

Jeśli chodzi o płacenie za jedzenie, punkty gastronomiczne będą musiały zadbać o to, aby goście nie musieli stać w kolejkach. Dodatkowo właściciele centrów handlowych muszą zapewnić co najmniej 4 metry kwadratowe dla każdego odwiedzającego strefę gastronomiczną. Zabronione są występy rozrywkowe na terenie strefy gastronomicznej.

Pracownicy muszą być oddzieleni od klientów przezroczystymi ekranami ochronnymi z oknami. Za ich pośrednictwem będą realizowane i wydawane zamówienia. Stoły i tace są sprzątane po każdym odwiedzającym. W pobliżu kawiarni, barów itp. należy zainstalować dozowniki antyseptyczne.

Obecnie w Rosji punkty gastronomiczne są zamknięte w ośmiu regionach. Są to regiony Sankt Petersburga, Krasnodaru, Kaliningradu, Astrachania, Nowosybirska i Kirowa, republiki Tatarstan i Czuwaszja.