Bobby Burger wprowadza wegańskie burgery. „Mięso” od Linda McCartney

Jeszcze w listopadzie w polskiej sieci burgerowni pojawi się wegańskie „mięso”. To nie jedyny ukłon sieci w stronę świadomych konsumentów.

Aktualizacja: 22.11.2019 16:13 Publikacja: 22.11.2019 16:06

Z lewej strony wegański burger, z prawej burger wołowy sieci Bobby Burger

Z lewej strony wegański burger, z prawej burger wołowy sieci Bobby Burger

Foto: materiały prasowe

Polska sieć burgerowni Bobby Burger odpowiada na rosnące zapotrzebowanie na wegańskie alternatywy dla mięsa. Już 29 listopada we wszystkich lokalach marki pojawi się „Power Plant” – burger na roślinnym „mięsie” od firmy Linda McCartney.

„Power Plant” będzie się składał ze standardowych dla Bobby Burgera warzywnych składników, czyli sałaty, pomidora i czerwonej cebuli, a kotlet będzie z kolei przypominał tradycyjne mięso, ale będzie w całości roślinny.

- Roślinne zamienniki mięsa marki Linda McCartney, istniejącej na rynku od 1992 roku (robione na bazie uwodnionego teksturowanego białka soi) strukturą, zapachem i smakiem do złudzenia przypominają swoje tradycyjne odpowiedniki. Widzimy, że polski rynek stopniowo się rozwija, a zainteresowanie roślinnymi alternatywami mięsa rośnie wręcz bardzo szybko – twierdzi Stan McGowan, szef marketingu i sprzedaży w Foods Brothers, wyłącznego dystrybutora produktów Linda McCartney w Polsce.

Bobby Burger będzie jedyną siecią burgerowni, z którą marka Linda McCartney współpracuje w Polsce.

Cena wegańskiego burgera nie będzie odbiegała od innych znajdujących się w ofercie sieci i wyniesie 19 złotych. Co może być istotne dla wegan – wegański „Power Plant” będzie przygotowywany na osobnym grillu.

Wprowadzając wegańskiego burgera sieć chce odpowiedzieć na zapotrzebowanie wegan, ale także na potrzeby osób, które nie chcąc rozstawać się na stałe z mięsem, chcą od czasu do czasu zjeść coś wegańskiego nie tracąc doznań smakowych związanych z mięsem.

Przy okazji ogłoszenia informacji o wprowadzeniu wegańskiego burgera, sieć pochwaliła się też, że udało się jej zakończyć wycofywanie plastikowych słomek ze swoich lokali. Zostały one zastąpione papierowymi. Całkowite rozstanie z jednorazowymi przedmiotami z plastiku sieć planuje na koniec pierwszego kwartału 2020 roku.

Bobby Burger nie jest pierwszą siecią działającą w Polsce, która wprowadziła wegańskie burgery do swojej oferty. W Burger Kingu można zjeść już Rebel Whoopera, który również ma kotlet o smaku mięsa, ale wykonany jest całkowicie ze składników roślinnych, jednak Rebel jest, z uwagi na dodatki, burgerem co najwyżej wegetariańskim.

Przemysł spożywczy
Polacy przestaną kupować chiński miód? Mogą na to wpłynąć nowe przepisy
Przemysł spożywczy
FAO: ceny żywności wzrosły w marcu po 7 miesiącach spadku
Przemysł spożywczy
Ukraińska firma przejmuje polskiego producenta lodów i mrożonek
Przemysł spożywczy
McDonald’s walczy ze światowym bojkotem. Wykupi wszystkie franczyzy w Izraelu
Przemysł spożywczy
Rosja pozywa duńskiego giganta. Rosjan oburzyły słowa prezesa