Oto najzdrowsze orzechy świata. Które są na pierwszym miejscu?

Kupując orzechy kierujemy się ceną i smakiem. Te najzdrowsze są i drogie, i smaczne.

Aktualizacja: 17.10.2019 16:36 Publikacja: 17.10.2019 16:28

Oto najzdrowsze orzechy świata. Które są na pierwszym miejscu?

Foto: Adobe Stock

Orzechy zawierają dużą ilość potasu, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, selenu, manganu, molibdenu, niklu, kobaltu, witamin B1, B2, PP, E, kwasów tłuszczowych, w tym Omega-3. U ludzi jedzących regularnie orzechy spada ryzyko wystąpienia niewydolności wieńcowej, a także zmniejsza się stężenie cholesterolu we krwi. Orzechy są też zalecane dla osób z cukrzycą.

„Orzechy należy spożywać raz lub dwa razy w tygodniu, w małych porcjach (około 35 gramów). (…) Zaleca się stosowanie orzechów z produktami mlecznymi lub kwaśnymi, potrawami mięsnymi, owsiankami lub deserami” - przypomina Rospotrebnadzor, rosyjska inspekcja konsumencka, która przygotowała listę najzdrowszych orzechów.

Otwiera ją orzech nerkowca, o którym rosyjscy inspektorzy piszą, że „ aktywuje metabolizm białka i kwasów tłuszczowych, obniża poziom cholesterolu i wzmacnia układ odpornościowy”. Na drugiej pozycji coś z naszych lasów - orzech laskowy, który m.in. może zapobiegać rakowi i wspomaga organizm w regeneracji po wysiłku.

Nie mniej pożyteczne są orzechy włoskie. Obniżają one poziom cholesterolu we krwi i wzmacniają naczynia krwionośne, a aminokwasy orzechowe pomagają w walce ze starzeniem się. Podobnie pożyteczne są fistaszki.

Orzechy piniowe mają dobry wpływ na organizm kobiety, znacznie zwiększają ilość mleka u matek karmiących i pomagają pozbyć się problemów dermatologicznych.

Migdały z kolei są doskonałym środkiem przeciwdepresyjnym, harmonizują metabolizm węglowodanów, wspomagają odchudzanie i poprawiają pracę jelit.

Z wymienionych orzechów najtańsze są fistaszki (orzeszki ziemne) - 8-9 zł/kg. Orzechy włoskie i laskowe - od 10 zł. Migdały to wydatek ponad 30 zł. Najdroższe są orzechy nerkowca (ok. 50 zł/kg), drzewa spokrewnionego z mango i pochodzącego z Ameryki Południowej. Wpływ na cenę ma nie tylko odległość, ale też fakt, że na drzewach orzechów jest niewiele.

Orzechy zawierają dużą ilość potasu, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, selenu, manganu, molibdenu, niklu, kobaltu, witamin B1, B2, PP, E, kwasów tłuszczowych, w tym Omega-3. U ludzi jedzących regularnie orzechy spada ryzyko wystąpienia niewydolności wieńcowej, a także zmniejsza się stężenie cholesterolu we krwi. Orzechy są też zalecane dla osób z cukrzycą.

„Orzechy należy spożywać raz lub dwa razy w tygodniu, w małych porcjach (około 35 gramów). (…) Zaleca się stosowanie orzechów z produktami mlecznymi lub kwaśnymi, potrawami mięsnymi, owsiankami lub deserami” - przypomina Rospotrebnadzor, rosyjska inspekcja konsumencka, która przygotowała listę najzdrowszych orzechów.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Przemysł spożywczy
Kakao droższe od miedzi. Zyskuje na wartości szybciej niż bitcoin
Przemysł spożywczy
Chude lata dla alkoholi. Uderzyła je akcyza
Przemysł spożywczy
Kakao drożeje szybciej niż bitcoin
Przemysł spożywczy
Wielka Brytania grozi zakazem importu polskiego drobiu z powodu salmonelli
Przemysł spożywczy
McDonald's wprowadza do oferty popularne pączki Krispy Kreme