fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Przemysł spożywczy

Korea Północna będzie miała swoją whisky

Flickr
Korea Północna stworzyła swoją pierwszą markę whisky i planuje wypuścić ją na rynek pod koniec tego roku. Wiadomość wywołała duże zainteresowanie koneserów z całego świata.

Pierwsze poinformowało o tym chińskie biuro turystyczne Young Pioneer Tours, które specjalizuje się w organizowaniu wycieczek do trudno dostępnych krajów, w tym do Korei Północnej. Firma twierdzi, że jej pracownicy dotarli do kilku butelek tego wyjątkowego trunku, który ma niebawem pojawić się w sprzedaży. Północnokoreańskie media nie potwierdziły jeszcze oficjalnie tej informacji. 

Jak podaje biuro Young Pioneer Tours, produkcją whisky zajmuje się lokalna gorzelnia Samilpo i taką nazwę nosić będzie również sam trunek. Nawiązuje ona do jeziora Samilpo – jednej z nielicznych atrakcji turystycznych w Korei Północnej. Butelka ma kwadratowy kształt, podobny do znanej szkockiej whisky Johnnie Walker, lubianej przez północnokoreańskie elity. 

Czytaj także: „Ao”—światowa whisky” na razie tylko w Japonii 

Whisky Samilpo będzie występować w kilku wersjach. Słabsze mają być oznaczone czarną etykietką, a mocniejsze, wysokoalkoholowe czerwoną. Tajemnicą jednak pozostaje, z jakiego zboża została ona wyprodukowana i jak długo leżakowała. Producent przekonuje natomiast, że trunek posiada niezwykłe właściwości zdrowotne, w tym zapobiega uszkodzeniom wątroby i obniża negatywne skutki uboczne picia alkoholu.

To akurat nie pierwszy raz, kiedy kraj ten twierdzi, że wyprodukował trunek o takich „magicznych” walorach. Już wcześniej Korea Północna ogłosiła, że stworzyła napój alkoholowy, który nie powoduje kaca, z kolei jej piwo Taedonggang Brewery ma rzekomo „poprawić zdrowie i wydłużyć życie tego, kto je spożywa”.

Choć północnokoreańska whisky wciąż owiana jest tajemnicą, wzbudziła już zaskakująco duże zainteresowanie amatorów tego trunku z całego świata. Internauci na portalu Reddit spekulowali, jak mogłaby smakować. Niektórzy wyrażali jednak wątpliwości co do tego, czy Korea Północna rzeczywiście posiada warunki do wytworzenia dobrej whisky, co wymaga wprawy, wysokiej jakości gatunku zboża i wielu lat leżakowania. Kontrowersje wzbudza też fakt, że kraj ten poświęca surowce na wytwarzanie ekskluzywnego alkoholu, kiedy spora część obywateli cierpi na klęskę głodową.

Źródło: rp.pl
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA